Pasaportul romanesc devine unul din cele mai sigure din lume. Vezi online daca e gata si-l poti ridica mai devreme

Sambata, 12 Ianuarie 2019, ora 11:47
1484 citiri
Pasaportul romanesc devine unul din cele mai sigure din lume. Vezi online daca e gata si-l poti ridica mai devreme
Foto: Arhiva Ziare.com

Pasaportul simplu temporar se elibereaza intr-un termen de cel mult 10 zile lucratoare, in conditii normale, dar functionarii incearca sa il elibereze si mai repede, iar stadiul in care se afla documentul poate fi urmarit online.

"Depunem eforturi ca pasapoartele simple electronice sa poata fi eliberate intr-un interval mai mic decat cel comunicat la depunerea cererii, respectiv 10 zile lucratoare. In acest sens, am dezvoltat o aplicatie online, denumita 'status pasaport', pentru ca cetatenii sa poata urmari procesul de solutionare a cererii de eliberare a pasaportului simplu electronic si sa poata veni sa il ridice de la ghiseu mai repede decat data comunicata la depunerea cererii, in situatia in care in urma consultarii aplicatiei rezulta ca pasaportul simplu electronic se afla la ghiseu", a declarat, sambata, seful Directiei Generale de Pasapoarte, Mirel Toanca

El a incurajat cetatenii sa se programeze online pentru eliberarea pasaportului, deoarece astfel timpul de asteptare la ghiseu va fi minim.

In ultimele sase luni a fost constatata reducerea cu aproape 42% a cererilor de documente de calatorie temporare si cresterea cu peste 37% a solicitarilor pentru pasapoarte simple electronice, comparativ cu perioada similara a anului 2017.

El a spus, intr-o declaratie de presa la sediul Ministerului Afacerilor Interne, ca acest lucru se datoreaza schimbarilor legislative care "au venit in intampinarea nevoilor cetateanului".

"Anul trecut au avut loc mai multe schimbari legislative, cu impact pozitiv pentru cetateni, precum dublarea termenului de valabilitate, la 10 ani, a pasaportului simplu electronic, pentru persoanele cu varsta de peste 18 ani. In plus, au fost modificate conditiile in care poate fi eliberat pasaportul simplu temporar, care este valabil 12 luni. Acest tip de pasaport se elibereaza intr-un termen ce nu poate depasi trei zile lucratoare, doar in situatii obiective, in care din motive de sanatate, familiale sau profesionale, este necesara si urgenta prezenta persoanei pe teritoriul altui stat si nu exista timpul necesar pentru emiterea unui pasaport simplu electronic", a afirmat Toanca.

In aceasta saptamana a fost pusa in circulatie noua generatie de pasapoarte simple electronice si simple temporare, informeaza MAI, intr-un comunicat de presa.

Noile pasapoarte au elemente de siguranta care le vor face aproape imposibil de falsifica ...citeste mai departe despre "Pasaportul romanesc devine unul din cele mai sigure din lume. Vezi online daca e gata si-l poti ridica mai devreme" pe Ziare.com

#stadui eliberare pasaport, #status pasaport, #eliberare pasaport , #Stiri Administratie