Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Proiectul care interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat, pe ordinea de zi a sedintei de Guvern. Optiunea oferita pensionarilor care vor sa lucreze in sistemul public

Proiectul care interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat, pe ordinea de zi a sedintei de Guvern. Optiunea oferita pensionarilor care vor sa lucreze in sistemul public
Guvernul urmeaza sa aprobe in sedinta de miercuri proiectul de lege privind unele masuri pentru continuarea activitatii de catre persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare in sistemul public de pensii in sensul acordarii posibilitatii reincadrarii acestora pana la varsta de 70 de ani in institutii publice, dar cu conditia suspendarii platii pensiei pe aceasta perioada.

"Prin prezentul proiect de act normativ se propune ca persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, beneficiari ai pensiilor de serviciu sau beneficiari ai sistemului pensiilor militare de stat sa poata exercita optiunea pentru reincadrarea in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala, cu conditia suspendarii platii pensiei.

Reincadrarea pensionarilor se poate realiza pana la implinirea varstei de 70 de ani. Avand in vedere constrangerile bugetare si reducerea costurilor suportate din bugetul de stat in privinta cheltuielilor de personal, proiectul de lege propune o revizuire a legislatiei aplicabile in cazul cumulului pensiei cu salariul si o alternativa prin care un angajat din sistemul public poate exercita optiunea intre pensie si veniturile salariale aferente raportului de munca. De aceea, in sistemul public, posibilitatea continuarii activitatii este insotita de suspendarea platii pensiei", se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Pe agenda Executivului se afla si un proiect de lege privind cooperarea judiciara dintre Romania si Curtea Penala Internationala.

"Legea de ratificare a Statutului de la Roma creeaza doar un cadru general pentru cooperarea cu Curtea Penala Internationala, definind autoritatea centrala si stabilind regimul lingvistic aplicabil. In perspectiva in care, in cursul unei anchete, Curtea are nevoie de cooperarea autoritatilor romane, este necesara crearea cadrului legislativ pentru primirea si solutionarea unor astfel de cereri.

Proiectul de act normativ preia principalele forme de cooperare prevazute de Statut, instituind procedura aplicabila pentru solutionarea cererilor de cooperare judiciare prevazute de acesta, precum si pentru orice alta forma de asistenta permisa de legea romana, menita a faci ...citeste mai departe despre "Proiectul care interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat, pe ordinea de zi a sedintei de Guvern. Optiunea oferita pensionarilor care vor sa lucreze in sistemul public" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 199 ori
Citeste mai multe desprepensionari cumulare pensie salariu guvern