Herta Muller vorbeste despre un regres in Europa Centrala: Din nou fantomele dictaturii revin

Duminica, 12 Mai 2019, ora 11:40
731 citiri
Herta Muller vorbeste despre un regres in Europa Centrala: Din nou fantomele dictaturii revin
Foto: Facebook/ Herta Muller

Herta Muller, laureata cu Premiul Nobel pentru Literatura in 2009, a denuntat, sambata, la Praga, in cadrul Targului "Lumea Cartii", deriva dictatoriala care, in opinia sa, are loc in Turcia sub conducerea lui Recep Tayyip Erdogan, potrivit EFE.

In cadrul unei dezbateri care a avut loc la Cinematograful Lucerna, la care a participat si premiatul cu Nobel peruanul Mario Vargas Llosa, scriitoarea germana a constatat ca tema dictaturilor este "din pacate" o tema recurenta in opera sa si a dat exemplul Turciei ca un caz actual.

"Dictaturile continua sa existe, au caracter permanent si sunt din ce in ce mai multe. Este si exemplul Turciei, o dictatura perfecta. Din aceasta cauza, oamenii sunt tot mai interesati de aceasta tema", a spus scriitoarea.

S-a alaturat petitiei intelectualilor

Pentru Muller, actualii lideri turci, intre care l-a mentionat pe presedintele Erdogan, sunt responsabili de manipularea alegerilor si de incalcarea drepturilor omului, cu dorinta de a ramane in continuare la putere pentru ca "le este teama de justitie".

"Nu vor sa se expuna, pentru ca ar intra la puscarie. Dar inchisoarea este doar pentru ceilalti", a explicat Herta Muller, care in 2017 s-a alaturat unei petitii a intelectualilor si artistilor in favoarea unei justitii drepte si a eliberarii jurnalistului germano-turc Deniz Yucel care a fost inchis in Turcia sub acuzatia de propaganda terorista.

"Un regres"

Muller a vorbit si despre actuala crestere a ultranationalismului in Europa Centrala, in Polonia si Ungaria, si a explicat acest fapt in contextul spritului dictaturilor, considerand ca presupune un "regres".

"Am regresat. Din nou fantomele dictaturii revin. Oameni care aspira la lucruri pe care credeam ca le-am depasit", a afirmat autoarea cartilor "Inca de pe atunci vulpea era vanatorul" si "Animalul inimii".

Kaczynski, comparat cu "un dictator sovietic"

Herta Muller a facut referire la premierul polonez ultraconservator Jaroslaw Kaczynski ca exemplu de politician ce raspunde la profilul de dictator, asemanandu-l cu "un dictator sovietic" sau "un sovietic antisovietic, care nu isi da seama".

Nascuta in Romania in 1953, ca parte a minoritatii gemane, Muller a descris in multe opere represiunea regimului Ceausescu si deportatile sovietice de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial pe care familia sa le-a suferit. ...citeste mai departe despre "Herta Muller vorbeste despre un regres in Europa Centrala: Din nou fantomele dictaturii revin" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Herta Muller dictaturi, #Herta Muller ultranationalism, #Herta Muller Praga , #Stiri Administratie