Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul vrea sa oblige companiile aeriene sa dea toate datele pasagerilor

Guvernul vrea sa oblige companiile aeriene sa dea toate datele pasagerilor

Ministerul de Interne a pus in dezbatere publica un proiect de lege prin care toate companiile de transport aerian ce efectueaza zboruri din sau spre Romania, ori escale, vor fi obligate sa transmita datele personale ale tuturor pasagerilor imbarcati, inclusiv itinerariul si istoricul calatoriilor.

Pe pagina de Internet a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a fost pus in dezbatere publica proiectul de lege prin care se va infiinta o noua structura de securitate nationala - Unitatea Nationala de Informatii privind Pasagerii (UNIP), si, totodata, vor fi stabilite o serie de obligatii pentru toate companiile aeriene care tranziteaza Romania.

"In cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera (IGPF), se infiinteaza Unitatea Nationala de Informatii privind Pasagerii (UNIP), ca structura de specialitate, fara personalitate juridica, (...) privind utilizarea unor date din Registrele cu Numele Pasagerilor (PNR) in cadrul cooperarii transfrontaliere pentru prevenirea si combaterea actelor de terorism, a infractiunilor conexe acestora si a infractiunilor contra securitatii nationale, precum si pentru prevenirea si inlaturarea amenintarilor la adresa securitatii nationale", se precizeaza in textul proiectului de lege.

Conform proiectului de lege aflat in dezbatere publica pe site-ul MAI, toti transportatorii aerieni vor fi obligati sa transmita UNIP date de la codul de rezervare si cand a fost emis biletul la nume, telefon, adresa de facturare si intinerariul complet al calatorie.

Proiectul de lege interzice prelucrarea informatiilor care denota originea rasiala sau etnica, opiniile politice, religia sau convingerile filozofice, apartenenta la un sindicat, sanatatea, viata sexuala sau orientarea sexuala, iar in cazul in care operatorul aerian furnizeaza astfel de date, UNIP are obligatia de a le sterge.

Autoritatile care vor avea acces la datele UNIP si vor putea utiliza PNR sau vor fi notificate cu privire la anumiti pasageri sunt Politia Romana, Politia de Frontiera Romana, Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI), Directia Generala Anticoruptie (DGA), Serviciul Roman de Informatii (SRI), Serviciul de Informatii Externe (SIE), Ministerul Apararii Nationale (MApN): Directia generala de informatii a apararii, Ministerul Public, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF): Directia Generala a Vamilor.

Aceste date vor trebui transmise cu cel mult 24 de ore inainte de ora programata a zborului si inca o data dupa imba ...citeste mai departe despre "Guvernul vrea sa oblige companiile aeriene sa dea toate datele pasagerilor" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 902 ori