Guvernul vrea sa dea bani pentru termoficarea centralizata. Nu stie nici cate sisteme exista, nici cat ar costa, dar se grabeste

Marti, 12 Februarie 2019, ora 07:48
977 citiri
Guvernul vrea sa dea bani pentru termoficarea centralizata. Nu stie nici cate sisteme exista, nici cat ar costa, dar se grabeste
Foto: Arhiva Pixabay

Guvernul se grabeste sa inceapa, cu bani publici, modernizarea sistemelor centralizate de termoficare din tara. Asta, cu toate ca momentan nu stie nici macar cate asemenea sisteme exista, de fapt, in Romania.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a lansat in dezbatere publica, saptamana trecuta, un proiect de ordonanta de urgenta care - adoptat in forma propusa - i-ar permite, in teorie, Guvernului sa le dea primarilor cea mai mare parte din banii necesari pentru modernizarea sistemelor de termoficare.

Cu siguranta ca - daca s-ar putea intr-adevar acorda - acesti bani ar fi mana cereasca pentru administratiile locale. Iata de ce.

Momentan - din cauza ca sistemele de termoficare sunt vechi si au pierderi mari - romanii nu isi permit sa plateasca pretul intreg al gigacaloriilor consumate. In consecinta, ei achita doar o mica parte din costul incalzirii propriilor locuinte, restul fiind acoperit de primarii, prin subventii.

Problema este ca, iarna de iarna, primariile se vad nevoite sa renunte la investitii importante tocmai pentru a subventiona incalzirea. Cu alte cuvine, bani care ar putea fi folositi pentru asfaltari de strazi, amenajari de parcuri sau reabilitari de scoli, sa spunem, se irosesc pe subventii.

Desi nu le convine situatia, in cele mai multe cazuri, primarii nu reusesc sa gaseasca solutii. Legea nu le permite sa opreasca incalzirea, iar numarul celor care reusesc sa modernizeze sistemele de termoficare prin eforturi proprii este mic.

In aceste conditii, Guvernul are sanse bune sa-i multumeasca pe primari, ajutandu-i cu bani pentru reabilitare. Din pacate, insa, n-ar fi exclus ca Executivul sa nu reuseasca, pana la urma, sa se tina de cuvant.

Statul nu stie cate sisteme de termoficare mai sunt in Romania

Potrivit Ministerului Dezvoltarii, odata adoptat proiectul de ordonanta, statul ar putea sprijini o primarie cu pana la 85% din valoarea investitie in reabilitarea sistemului de termoficare.

De cati bani ar avea nevoie statul ca sa reuseasca? Ministerul Dezvoltarii sustine ca - dupa ce a corespondat cu 53 de primarii - a ajuns la concluzia ca problemele a 27 de primarii s-ar putea rezolva cu circa 3 miliarde de euro (adica aproximativ 14,2 miliarde de lei) . Mai bine de jumatate din suma s-ar duce pe modernizarea sistemului de termoficare din Bucuresti, iar restul sumei, pe reabilitarea celorlalte, din tara.

Suma totala necesara pentru investitii, numai pentru aceste primarii, e mare, ...citeste mai departe despre "Guvernul vrea sa dea bani pentru termoficarea centralizata. Nu stie nici cate sisteme exista, nici cat ar costa, dar se grabeste" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#modernizare termoficare bani buget, #Ministerul Dezvoltari modernizare termoficare bani buget, #modernizare termofcare, #bani buget , #Stiri Administratie