Liber la constructii pe Insula Belina. Guvernul Tudose a modificat prin ordonanta de urgenta Legea Apelor

Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 11:30
919 citiri
Liber la constructii pe Insula Belina. Guvernul Tudose a modificat prin ordonanta de urgenta Legea Apelor
Foto: Ministerul Apelor

Guvernul Tudose a modificat prin ordonanta de urgenta Legea Apelor, eliminand interdictia ca in preajma cursurilor de apa sa se ridice constructii. Ordonanta, de care ar putea beneficia si firma Tel Drum prin intermediul Insulei Belina, a fost adoptata in aceeasi zi cu OUG care schimba Codul Fiscal, asupra careia s-a indreptat toata atentia.

Dezvaluirea a fost facuta de jurnalistii de la Adevarul, care au remarcat faptul ca in timp ce modificarile la Codul Fiscal au fost facute neglijent, avand deja nevoie de mai multe corectii, ordonanta de urgenta care favorizeaza Tel Drum a fost pregatita cu minutiozitate.

"Printr-o modificare de mare finete, Guvernul a eliminat aproape total restrictiile de construire pe malurile apelor si ale lacurilor, singura conditie fiind ca proiectul, indiferent unde e amplasat, sa aiba prevazute lucrari de aparare impotriva inundatiilor", scrie Adevarul.

Autorii proiectului au invocat directive ale UE, insa art. 49 din Legea Apelor, care se refera la interdictia de a construi pe malul apelor, nu are nicio legatura cu asemenea directive, subliniaza sursa citata.

Nota de fundamentare este semnata de Dona Pana (PSD), ministrul Apelor si Padurilor, si ea invoca necesitatea deblocarii urgente a "investitiilor de aparare impotriva inundatiilor din zonele inundabile asociate, prin eliminarea interdictiei de realizare a unor astfel de lucrari".

Prin ordonanta de urgenta, se modifica art. 49 alin. (2) pentru a permite "realizarea de lucrari de aparare impotriva inundatiilor in zona inundabila".

Contactat de Adevarul, un specialist in gospodarirea apelor cu peste 20 de ani de experienta in domeniu a declarat, sub protectia anonimatului, ca "Noul text al legii permite ridicarea de constructii practic oriunde, in albiile minore, in albiile majore, in zone inundabile, pe malul lacurilor, singura conditie fiind aceea ca proiectul sa prevada si lucrari de indiguire. Poti sa ridici si un hotel, important e sa faci in fata lui si un dig sau o alta lucrare anti-inundatii".

La randul sau, Ministerul Apelor a precizat la solicitarea sursei citate ca "modificarile promovate au rolul de a debloca dezvoltarea socio-economica a tarii, inclusiv pentru zonele inundabile, in conditiile in care obiectivele de investitii au prevazute masuri concrete de protectie sau sunt situate in zone protejate deja de lucrari existente".

Intrebati in context despre Insula Belina, cei de la minister au precizat: "Lucrarile din zona mentionata de dv ...citeste mai departe despre "Liber la constructii pe Insula Belina. Guvernul Tudose a modificat prin ordonanta de urgenta Legea Apelor" pe Ziare.com

#ordonanta urgenta Belina legea apelor , #Stiri Administratie