Guvernul Dancila recunoaste la CJUE ca NU a implementat directiva spalarii banilor si cere sanctiuni mai mici

Marti, 20 Noiembrie 2018, ora 10:23
1663 citiri
Guvernul Dancila recunoaste la CJUE ca NU a implementat directiva spalarii banilor si cere sanctiuni mai mici
Foto: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Agentul guvernamental al Romaniei la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) admite ca tara noastra nu a implementat in legislatia nationala Directiva Europeana 2015/849 privind combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului.

Astfel, Romania risca sa fie condamnata de magistratii europeni si sa plateasca sanctiuni de milioane de euro chiar in perioada in care detine Presedintia Consiliului UE, adica in prima jumatate a anului 2019.

Potrivit "Memoriului in aparare" depus de Radu Cantar la CJUE, "Guvernul Romaniei considera ca si-a indeplinit partial obligatiile". Agentul guvernamental solicita instantei europene o sanctiune mai mica.

El arata ca Romania a implementat partial, in alte legi sau hotarari de guvern, prevederi din aceasta directiva europeana. Proiectul legislativ de implementare a acestei directive a trecut luna trecuta de Parlament si este in prezent la Curtea Constitutionala.

Memoriul semnat de Radu Cantar are 43 de pagini, din care pledoaria de 27 de pagini si anexe.

Unul dintre motivele invocate de Cantar: "Romania nu a fost niciodata condamnata de catre Curte pentru neindeplinirea obligatiei de transpunere in termen a unei directive UE in niciun domeniu, deci nici in domeniul combaterii spalarii banilor, care face obiectul Directivei 2015/849".

Sursa: "Memoriul in aparare" depus la CJUE

"Problema" actiunilor la purtator

Radu Cantar incearca sa diminueze si impactul activitatii firmelor cu actiuni la purtator din Romania. El explica faptul ca in tara noastra sunt prea putine astfel de societati.

Sursa: "Memoriul in aparare" depus la CJUE

Directiva europeana privind combaterea spalarii banilor cerea in iunie 2015 ca firmele cu actiuni la purtator sa-si faca public actionariatul.

USR a acuzat in Parlament ca tergiversarea a avut ca scop sa nu-l supere pe liderul PSD, Liviu Dragnea, baronii locali si arata cu degetul catre firma Tel Drum.

Cine este Radu Cantar

Radu Cantar a fost numit de premierul Viorica Dancila in mai 2018 avocat al Romaniei la Curtea de Justitiei a UE, cu rang de subsecretar de stat, fiind promovat de mai multi membri PSD din Oltenia. El a fost sustinut de fostii demisionari din Ministerul de Externe, ministrul Victor Negrescu si secretarul de stat Cristian Winzer.

Potrivit Adevarul, in declaratia de avere din 2017, C ...citeste mai departe despre "Guvernul Dancila recunoaste la CJUE ca NU a implementat directiva spalarii banilor si cere sanctiuni mai mici" pe Ziare.com

#Radu Cantar, #CJUE, #Directiva spalarii banilor , #Stiri Administratie

Curs valutar

1 EUR = 4.9690 RON

-0.0014

1 USD = 4.5785 RON

-0.0065
  1. Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
  2. Mafia bulgară profită după intrarea parțială în Schengen. Schema prin care economia subterană din țara vecină câștigă bani grei
  3. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  4. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  5. O companie recent venită în România oferă salarii de invidiat. Care sunt condițiile cerute
  6. Se deschide un nou lot pe Autostrada A0 Sud. Când vom putea circula aproape 250 km fără oprire pe un drum de mare viteză VIDEO
  7. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  8. Dorința UE de a se separa de China aduce Bruxelles-ul în discuții cu un partener al Beijingului. Culisele unei înțelegeri cruciale pentru viitorul industriei verzi
  9. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  10. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere