Guvernul a dat mai putini bani pentru Aparare, dar sustine ca totusi cei 2% din PIB vor exista

Luni, 23 Ianuarie 2017, ora 12:21
1629 citiri
Guvernul a dat mai putini bani pentru Aparare, dar sustine ca totusi cei 2% din PIB vor exista
Foto: Arhiva/Ziare.com

Ministerul Apararii Nationale are alocat in 2017 un buget de 11,02 miliarde lei, mai mic cu 2,2% si echivalent cu 1,35% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru acest an, desi PSD s-a angajat sa aloce 2% din PIB in acest an.

Cu toate acestea, Guvernul sustine ca va aloca, pentru Aparare, 2% din PIB in 2017.

"In 2017, Ministerul Apararii Nationale va avea un buget care reprezinta 2% din PIB", arata un comunicat al Ministerului Finantelor, fara a da detalii si fara a explica diferenta dintre acest procent si bugetul efectiv alocat ministerului, potrivit News.ro.

Totusi, cheltuielile pentru Aparare includ, pe langa bugetul alocat efectiv ministerului, si credite de angajament, prin care Armata poate finanta cheltuieli de inzestrare, in principal

In 2016, Guvernul a majorat plafonul de credite de angajament cu 5 miliarde lei si a ridicat limitele la achizitiile pentru inzestrare.

Astfel, actul normativ prin care s-a facut ultima rectificare bugetara, din noiembrie 2016, prevedea ca, "in vederea finalizarii unor achizitii de echipamente militare, se autorizeaza Ministerul Apararii Nationale sa efectueze virari de credite bugetare si de angajament, intre capitole bugetare si intre programe, peste limitele prevazute, cu incadrarea in prevederile bugetare aprobate".

In plus, Executivul a decis ca achizitiile de echipamente sau reparatiile de tehnica de lupta pot fi finantate si din fondul de rezerva al guvernului, ceea ce face dificila calcularea cheltuielilor efective pentru aparare ale Romaniei.

Amintim ca Liviu Dragnea, care tocmai s-a intors dintr-o vizita din SUA unde a participat la ceremonia de investitura a lui Donald Trump, s-a laudat saptamana trecuta pe Facebook ca la Washington s-a intalnit consilierul pentru securitate al lui Trump, Michael Flynn, pe care l-a asigurat ca Guvernul va aloca 2% pentru Aparare.

Alocarea unui buget de 2% pentru aparare este un angajament luat de Romania in fata aliatilor NATO.

Vezi aici de unde a mai taiat Grindeanu ca sa aiba bani de maririle de pensii si salarii

A.S.... citeste mai departe despre "Guvernul a dat mai putini bani pentru Aparare, dar sustine ca totusi cei 2% din PIB vor exista" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget aparare 2017 2 PIB , #Stiri Administratie