GIO Dragnea ne scoate din UE! Raport MCV devastator

Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 13:24
1098 citiri
GIO Dragnea ne scoate din UE! Raport MCV devastator

Daca nu ar fi devenit un politruc in grupul Dragnea - Tariceanu, dupa aparitia raportului MCV, cel mai dur cel putin din 2012 incoace, ministrul Toader ar fi avut un singur cuvant de spus: demisionez!

Raportul CE privind situatia justitiei din Romania este devastator pentru factorul politic, zona in care expertii europeni constata ca actuala putere, de la inceputul anului, pune constant sub semnul intrebarii independenta sistemului judiciar.

Si sunt marcte toate asalturile, de la OUG 13 la modificarile propuse pentru legile Justitiei, sunt mentionate reactia societatii civile si protestul fara precedent al magistratilor.

Concluzia CE este ca nu doar ca reforma a incetinit, ci, extrem de grav, ea a devenit reversibila pe zone care ar fi trebuit considerate inchise:

"Desi punerea in aplicare a unora dintre recomandari progresa bine, in cursul anului 2017 avantul reformelor s-a pierdut in ansamblu, ceea ce a incetinit punerea in aplicare a recomandarilor ramase si, de asemenea, a generat riscul redeschiderii unor aspecte care fusesera considerate ca fiind indeplinite in raportul din ianuarie 2017. Provocarile la adresa independentei sistemului judiciar si punerea acesteia sub semnul intrebarii au reprezentat, de asemenea, un motiv persistent de ingrijorare."

Gravitatea situatiei in care ne aflam este relevata de faptul ca factorului politic i se cere sa ia avizul Comisiei de la Venetia pentru modificarile legilor Justitiei, in special in privinta numirii procurorilor.

Comisia de la Venetia este un organism extracomunitar, al Consiliului Europei, din care fac parte 60 de tari. Comisia de la Venetia rezolva problemele democratice inclusiv din tari precum Rusia, Georgia, Belarus, Turcia, aflate inca departe de criteriile UE pe care ar fi fost de presupus ca Romania le-a indeplinit. Din interiorul UE, doar Polonia a mai fost trimisa la Comisia de la Venetia dupa recentul derapaj.

Dupa cum am mai spus, trimiterea noastra oficiala la judecata Comisiei de la Venetia, ca la tribunalul corectional, arata ca pentru CE nu mai indeplinim cu adevarat standardele UE.

Practic, CE arata ca nu mai are incredere in buna-credinta si expertiza interna de a reforma Justitia si de a mentine independenta acesteia.

Si toata aceasta involutie teribila s-a intamplat in mai putin de un an de zile, de la raportul din ianuarie 2017, cand erau marcate "progrese majore catre indeplinirea obiectivelor de referinta stabilite prin MCV", progrese care, iata, nu mai s ...citeste mai departe despre "GIO Dragnea ne scoate din UE! Raport MCV devastator" pe Ziare.com

#raport MCV independenta justitie , #Stiri Administratie