Ghidul juridic al protestatarului din Piata Victoriei sau Cotroceni: Ce obligatii ai si ce amenzi poti incasa

Marti, 14 Februarie 2017, ora 08:38
1123 citiri
Ghidul juridic al protestatarului din Piata Victoriei sau Cotroceni: Ce obligatii ai si ce amenzi poti incasa
Foto: Coltuc.ro

"Mitingurile, demonstratiile, procesiunile sau orice alte intruniri sunt libere si se pot organiza si desfasura numai in mod pasnic, fara nici un fel de arme", potrivit Constitutiei.

Aceeasi idee este reluata si reglementata pe larg in Legea nr. 60/1991: "Libertatea cetatenilor de a-si exprima opiniile politice, sociale sau de alta natura, de a organiza mitinguri, demonstratii, manifestatii, procesiuni si orice alte intruniri si de a participa la acestea este garantata prin lege. Asemenea activitati se pot realiza numai pasnic si fara niciun fel de arme".

In legislatia noastra, principiul este ca adunarile publice care se desfasoara in piete, pe caile publice ori in alte locuri in aer liber au nevoie de o declarare prealabila - solicitantii trebuie sa se adreseze in scris, cu cel putin trei zile inainte, primarului pe a carui raza urmeaza sa se desfasoare adunarea.

Practic, insa, primarul nu poate sa refuze organizarea si desfasurarea acelei manifestari in mod abuziv, ci doar daca ar fi vorba de un tip de adunare interzisa prin lege, ori daca are informatii de la structurile specializate ca manifestantii nu au intentii tocmai pasnice si ca adunarea ar putea fi deturnata de la scopul sau legitim.

Exceptie de la regula notificarii prealabile a primarului fac manifestarile cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum si cele care se desfasoara in exteriorul sau in incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.

In mare, atata timp cat vorbim despre o adunare care s-a intrunit respectand cerintele legale, tot ceea ce manifestantii trebuie sa stie este ca orice actiune a lor care ar exprima, intr-un fel sau altul, asa-zisul "drept la protest" trebuie sa nu fie contrara ordinii publice si sa nu incomodeze drepturile si interesele cetatenesti ale altora.

In egala masura, manifestantii trebuie sa respecte dreptul celorlalti de a nu se alatura cauzei lor si sa retina ca, in general, acolo unde incepe dreptul altcuiva se termina intr-o oarecare masura dreptul lor.

Ce gen de fapte pot fi sanctionate la un protest?

Vorbim, in primul rand, de contraventii, in ideea in care faptele nu reprezinta deja infractiuni.

In acest sens, Legea nr. 60/1991 stabileste urmatoarele tipuri de fapte care pot fi sanctionate contraventional:

organizarea adunarilor publice nedeclarate, neinregistrate sau interzise: legea stabileste ca sunt interzise adunarile in imediat ...citeste mai departe despre "Ghidul juridic al protestatarului din Piata Victoriei sau Cotroceni: Ce obligatii ai si ce amenzi poti incasa" pe Ziare.com

#lege proteste, #drepturi proteste, #amenzi proteste , #Stiri Administratie