Gabriel Sandu vrea să scape și de al doilea mega-proces de corupție. Dosarul „Poșta Română”, cu un prejudiciu de 5 milioane de euro, pe cale să se închidă

Vineri, 20 Ianuarie 2023, ora 03:04
735 citiri
Gabriel Sandu vrea să scape și de al doilea mega-proces de corupție. Dosarul „Poșta Română”, cu un prejudiciu de 5 milioane de euro, pe cale să se închidă
Gabriel Sandu a scăpat prin prescripție și de Dosarul Microsoft 3. FOTO: Ionuț Mureșan

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor, e pe cale să scape de al doilea mega-dosar în care este inculpat, după ce în luna decembrie 2022 Înalta Curte a constatat că faptele acestuia din Dosarul Microsoft 3 s-au prescris. A venit rândul acum Dosarului Poșta Română s-o ia pe calea fără de întoarcere a prescripţiei, iar prejudiciul de 5 milioane de euro să fie lăsat „în plata Domnului”.

Toți cei 9 inculpați din Dosarul Poșta Română, în frunte cu Gabriel Sandu, au solicitat Înaltei Curți constatarea intervenției prescripţiei și încetarea procesului penal, urmarea a deciziilor CCR și ICCJ. Dosarul este abia la al 7-lea termen de judecată, până acum fiind amânări și chestiuni procedurale.

„Este cineva care dorește continuarea procesului?”, a întrebat judecătoarea, de parcă spera să se ridice vreun „viteaz”.

În sală s-a lăsat însă o liniște adâncă: avocații s-au oprit din frunzărit hârtii, inculpaţii înghițeau în sec, iar dacă ar fi fost vreo muscă cu siguranță că și-ar fi făcut remarcată prezența.

„Înțelegem că niciun inculpat nu dorește continuarea procesului și toți solicită pronunțarea unei soluții de încetare a cercetării judecătorești. Înainte de a purcede, ar trebui să vedem și momentul procesual în care se solicită acest lucru. Instanța trebuie să soluționeze și latura civilă, ceea ce implică administrarea unui probatoriu. Noi înțelegem să ne exercităm în continuare acțiunea penală, să depunem cereri și să ridicăm excepții. Cu privire la prescripție avem alte opinii: parchetul înțelege să depună o cerere de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), pe care sunt pregătită să o susțin”, a declarat procuroarea de ședință.

„În măsura în care doamna procuror susține că astăzi poate să susțină cererea de sesizare a CJUE, înseamnă că și DNA e de acord că a intervenit prescripția”, a întors-o un avocat.

„Riscul sistemic de impunitate”: Când spune CJUE că pot fi ignorate deciziile CCR

DNA a solicitat sesizarea CJUE în legătură cu „riscul sistemic de impunitate” pe care îl creează decizia CCR pe tema prescripţiei.

Expresia citată este luată tot dint-o hotărâre a Curții de la Strasbourg, pronunțată într-o cauză legată de Dosarul Gala Bute, în care a fost condamnată Elena Udrea.

În respectiva decizie, judecătorii europeni au transmis magis ...citeste mai departe despre "Gabriel Sandu vrea să scape și de al doilea mega-proces de corupție. Dosarul „Poșta Română”, cu un prejudiciu de 5 milioane de euro, pe cale să se închidă" pe Ziare.com

#Gabriel Sandu, #trafic de influenta, #abuz in serviciu, #Posta Romana, #CJUE, #CCR, #prescriptie, #DNA , #Stiri Administratie