Gabi Bartic, Brio, despre lansarea primului test de literație digitală din România: „Digitalizarea sistemului românesc de învățământ este o necesitate și nu un moft” INTERVIU

Luni, 11 Octombrie 2021, ora 10:25
623 citiri
Gabi Bartic, Brio, despre lansarea primului test de literație digitală din România: „Digitalizarea sistemului românesc de învățământ este o necesitate și nu un moft” INTERVIU
Gabi Bartic, Brio

Brio.ro a lansat pe 4 octombrie primul test de literație digitală din România, un instrument esențial pentru elevi, profesori și chiar părinți. Oferit gratuit, instrumentul reprezintă baza pe care sistemul educațional poate construi și monitoriza progresul fiecărui elev în parte. Totodată, el poate contribui la micșorarea procentului care ne plasează pe ultimul loc la nivel european din perspectiva competențelor digitale. „Atunci când digitalul este folosit în combinație cu educația clasică, performanța școlară a elevilor crește considerabil”, spune Gabi Bartic, CEO Brio Teste Educaționale, într-un interviu acordat Ziare.com.

Ziare.com: În 2020, România era prima la nivelul UE din perspectiva persoanelor care au competențe digitale scăzute. Ce impact are o astfel de statistică?

Gabi Bartic: Statistica nu face altceva decât să reflecte realitatea cu care se confruntă România în acest moment: suntem pe ultimul loc în Europa la capitolul competențe digitale, iar peste 40% dintre elevi sunt analfabeți funcțional, conform ultimelor rezultate PISA. Ce facem din acest punct este, de fapt, întrebarea.

Brio a realizat primul test de literație digitală din România, în parteneriat cu UiPath Foundation, tocmai pentru că am observat cât de important este să avem un asemenea instrument, ca bază pentru viitoare intervenții. Elevii din clasele I-XII, profesorii și chiar părinții pot parcurge testele de literație digitală, pentru a-și măsura nivelul de competențe digitale. Din acest punct, este mult mai ușor să ai o intervenție, pentru că astfel acționezi „țintit”, știind exact unde sunt punctele slabe ale fiecăruia.

La testele PISA din 2018 România a fost singura țară care a susținut testele pentru elevii de 15 ani pe hârtie, cu pixul. Ce concluzie să tragem de aici?

Concluzia este una simplă și nu foarte populară în rândul profesorilor și părinților: digitalizarea sistemului românesc de învățământ este o necesitate și nu un moft. Iar acest lucru nu o spune Brio, ci aceste generații de elevi care au crescut odată cu tehnologia, care sunt obișnuiți să opereze cu informații și conținut digital, iar digitalul este locul în care ei se simt cel mai bine.

Faptul că ultimele teste PISA au fost susținute pe hârtie, cu pixul, nu este trist, este status quo-ul actual, nu avem un sistem de educație digitalizat. Acest lucru nu face decât să reconfirme rezul ...citeste mai departe despre "Gabi Bartic, Brio, despre lansarea primului test de literație digitală din România: „Digitalizarea sistemului românesc de învățământ este o necesitate și nu un moft” INTERVIU" pe Ziare.com

#Gabi Bartic, #brio, #interviu, #digitalizare sistem de invatamant, #scoala romaneasca , #Stiri Administratie