Functionarul etnic maghiar, frate cu romanul de dosar penal. Vezi cazuri

Joi, 18 Iulie 2013, ora 18:00
2818 citiri
Functionarul etnic maghiar, frate cu romanul de dosar penal. Vezi cazuri
Olosz Gergely (stanga), Nagy Iosif (centru), Borboly Csaba (dreapta)

Tinutul Secuiesc se integreaza cu pasi mici, dar siguri in atmosfera politicii romanesti, iar dosarele penale ale functionarilor publici de origine maghiara confirma inca o data proverbul care spune ca lucrurile rele se invata cel mai repede.

Fostul senator de Covasna, dar si vicepresedintele Consiliului Judetean, precum si seful administratiei din Harghita sunt cativa dintre liderii etnici maghiari acuzati de metehne dambovitene, in ultima perioada.

Nagy, acuzat ca s-a vrut sef si peste Covasna, dar si la o firma privata

Vicepresedintele Consiliului Judetean Covasna Nagy Iosif a fost gasit incompatibil pentru functia publica pe care o detine incepand din vara anului trecut, potrivit unui anunt al Agentiei Nationale de Integritate, publicat la inceputul saptamanii. Functionarul a continuat sa administreze si compania Prelucrarea lemnului "Gerend".

"Functia de [...] vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu functia de [...] administrator, membru al consiliului de administratie ori cenzor sau orice functie de conducere ori de executie la societatile comerciale", precizeaza angajatii ANI.

Acum, vicepresedintele covasnean va trebui sa explice in instanta de ce a ramas timp de un an de zile in conflict de interese si, in plus, nu va mai putea ocupa functii publice timp de trei ani.

Totusi, Nagy sustine ca ar fi demonstrat deja ca nu exista nicio incompatbilitate si ca va contesta decizia Agentiei de Integritate. El a mai explicat ca ar fi demisionat din functia de director de firma inainte de a fi investit la CJ. In plus, el ar fi ocupat doar postul de director pentru dezvoltare, nu de administrator.

Senator de Covasna, prins cu "rata'n gura"

Tot in aceasta saptamana, fostul senator UDMR Covasna Olosz Gergely a fost condamnat la sapte ani de inchisoare de Tribunalul Bucuresti, pentru trafic de influenta in forma continuata.

Olosz a fost trimis in judecata in toamna lui 2012 de procurorii DNA, fiind acuzat ca, in calitate de sef ANRE, ar fi atribuit contracte oneroase unor firme, in schimbul unor sume de bani (peste 500.000 de euro si 400.000 de lei). Tribunalul i-a condamnat si pe reprezentantii companiilor in cauza si a confiscat de la fostul parlamentar sumele de 384.000 de euro si 400.000 lei si a mentinut sechestrul asigurator, in vederea confiscarii pana la concurenta sumei de 477.118 euro, instituit asupra tuturor bunurilor mobile ale acestuia.

Olosz a fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare a Energiei (ANRE) in perioada 2007-2008, iar in urma cu cinci ani, a fost ales deputat pe listele UDMR in colegiul uninonimal Targu Secuiesc. Anul trecut a castigat un mandat de senator in Colegiul 2 din judetul Covasna, dar in luna mai a renuntat la acesta, motivand ca este tinta unei campanii de denigrare ce loveste implicit in UDMR.

Sentinta Tribunalului nu este definitiva, ea putand fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti. De altfel, fostul senator a anuntat deja ca va face recurs:

"Sunt nevinovat. Repet, sunt nevinovat si o sa fac apel la sentinta. Mai mult nu am ce sa declar", a spus Olosz Gergely.

Seful suspendat al judetului Harghita si-a recuperat libertatea, nu si demnitatea

Presedintele Consiliului Judetean Harghita Borboly Csaba a fost retinut, in luna mai, de procurorii DNA, pentru o lunga lista de infractiuni pentru care anchetatorii considera ca trebuia sa fie chiar arestat preventiv: doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, ambele in forma continuata, luare de mita in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, pentru doua infractiuni de instigare la uz de fals, doua infractiuni de fals intelectual si denuntare calomnioasa.

Totusi, Curtea de Apel Targu Mures a hotarat, a doua zi, ca Borboly Csaba poate fi anchetat in libertate, alaturi de ceilalti invinuiti: Palffy Dom okos, Csiszer Botond-Benedek si Sofalvi Laszlo.

In iunie, interdictia de a parasi localitatea a fost inlocuita cu cea de interzicere a parasirii tarii. In plus, procurorii au decis ca nu isi poate exercita functia de presedinte al CJ Harghita pentru inca 30 de zile.

Si Borboly Csaba se considera nevinovat si spera chiar sa-si recupereze scaunul cat de curand: "Sper ca justitia va lucra continuu si cat mai repede, ca sa-mi pot exercita si mandatul de presedinte al Consiliului Judetean".

Si bineinteles, lista cazurilor de coruptie continua. Un alt exemplu este cel in care fostul ministru al Sanatatii, Hajdu Gabor, si primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, au infiintat o asociatie - Asociatia Composesorala Bunurile Private din Ciuc, care a s-a declarat in mod fraudulos continuatoare unei organizatii publice infiintata in 1946 - "Bunurile Private din Ciuc". In baza escrocheriei, au incercat sa revendice zeci de mii de hectare de padure,terenuri si imobile istorice de pe raza judetului Harghita, care s-au aflat in patrimoniul public al comunitatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cazuri penale functionari maghiari, #coruptie Harghita, #coruptie Covasna , #Stiri Administratie