Functionari publici de rang inalt, amendati pentru ca au ascuns in declaratiile de avere veniturile sotilor. Sanctiunile au insa o valoare ridicola

Vineri, 14 August 2020, ora 06:23
708 citiri
Functionari publici de rang inalt, amendati pentru ca au ascuns in declaratiile de avere veniturile sotilor. Sanctiunile au insa o valoare ridicola
FOTO Pixabay

O sefa de serviciu din Consiliul Judetean Vrancea, un ofiter MAI si o angajata a Ministerului Dezvoltarii au pierdut definitiv procesele prin care contestau amenzile primite de Agentia Nationala de Integritate pentru ca au ascuns in declaratia de avere veniturile sotilor.

Tribunalul Vrancea si Tribunalul Bucuresti au pronuntat in 2020 sentintele finale in trei procese de contestare a unor amenzi de 50 de lei aplicate de Agentia Nationala de Integritate unor functionare care au trecut in declaratie de avere, la veniturile sotilor, "confidential".

In cazul din Vrancea e vorba de Gina Nela Robu, sefa de serviciu in cadrul Consiliului Judeean. Gina Nela Robu a completat, in dreptul veniturilor sotului, care lucreaza pentru producatorul de tigari JT International, mentiunea "confidential".

"Nu cunoaste veniturile sotului"

In procesul prin care a cerut anularea amenzii primite de ANI, avocatul Ginei Robu a aratat ca "petenta a fost sanctionata pentru nedeclararea veniturilor sotului sau, ori, acesta are un contract de confidentialitate cu angajatorul, fapt dovedit cu adresa de la angajator". "Nu poate fi retinuta sustinerea ca ANI nu poate efectua verificari privind cuantumul salariului sotului sau atat timp cat aceasta institutie lucreaza cu ANAF si Ministerul Muncii . Nici petenta nu cunoaste veniturile sotului sau, iar declaratia de avere este data pe raspunderea declarantului si nu pe raspunderea membrilor familiei sale", a aratat avocatul sefei de serviciu in instanta.

Judecatorii, atat in prima instanta, cat si in apel, au respins cererea de anulare a amenzii aratand ca "desi prin publicarea pe paginile de internet a declaratiilor de avere se realizeaza intr-adevar o ingerinta in viata privata, atat a declarantului cat si a sotului /sotie,i insa aceasta este prevazuta de lege in vederea realizarii unui interes superior, public si nu goleste de continut dreptul la viata privata".

"Intr-adevar, potrivit actelor din dosar, exista o clauza de confidentialitate a veniturilor sotului pe care acesta si-a asumat-o insa aceasta confidentialitate nu este opozabila Agentiei Nationale de Integritate, pentru ca in masura in care ar fi, aceasta institutie nu si - ar putea desfasura activitatea, aceea de evaluare a averii persoanelor avand functiile prevazute de lege. De altfel, Agentia poate solicita informatii suplimentare de la alte institutii publice sau private dup declansarea procedurii de evaluare, deci dupa completarea si depunerea declarati ...citeste mai departe despre "Functionari publici de rang inalt, amendati pentru ca au ascuns in declaratiile de avere veniturile sotilor. Sanctiunile au insa o valoare ridicola" pe Ziare.com

#ani, #proces, #Confidential, #declaratii de avere , #Stiri Administratie

Curs valutar

1 EUR = 4.9708 RON

0.0024

1 USD = 4.7332 RON

-0.0006
  1. Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
  2. La români se scumpește, la americani se ieftinește. La ce preț derizoriu a ajuns benzina în SUA
  3. „Stare de urgență în economie”, declarată în Transnistria. Reacția liderilor transnistreni după anunțul întreruperii furnizării gazului rusesc
  4. Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
  5. Elitele Rusiei îi trag semnalul de alarmă lui Putin: Șocul se întinde în țară, președintele nu mai poate nimic
  6. O faimoasă stațiune din România va fi revitalizată cu fonduri europene. Cât costă proiectul și ce include
  7. Minciuna grosolană devenită virală, despre băncile americane care au pariat pe prăbușirea economică a României. E promovată de un "instructor de bărbăție"
  8. Argentina nu mai are deficit bugetar pentru prima dată după 123 de ani. Terapia de șoc a președintelui Javier Milei inspiră un lider USR. "Sper să avem și noi așa guvern"
  9. Decizie vitală pentru țara noastră, la Bruxelles. "România a fost în centrul discuțiilor. S-au luat decizii importante pentru viitorul economic al Uniunii Europene"
  10. România, țara marilor firme. Cum domină giganții privați piața autohtonă