Criza energetică ar putea ucide milioane de oameni. Riscuri enorme asupra sănătății dacă locuiești într-o casă neîncălzită

Vineri, 18 Noiembrie 2022, ora 18:12
900 citiri
Criza energetică ar putea ucide milioane de oameni. Riscuri enorme asupra sănătății dacă locuiești într-o casă neîncălzită
Lipsa căldurii din casă poate avea consecințe grave asupra sănătății FOTO granlibakken

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că milioane de oameni se pot îmbolnăvi grav în următoarele luni, pentru că vor încerca să facă economie la căldură.

Se estimează că 36 de milioane de oameni din Europa nu au putut să-și mențină casele suficient de calde în 2020. În SUA, 16% din țară se confruntă cu sărăcia energetică, 5,2 milioane de gospodării fiind considerate peste pragul federal al sărăciei. Și în China se estimează că 24-27% dintre adulții de vârstă mijlocie și în vârstă trăiesc în sărăcie energetică.

Odată cu creșterea vertiginoasă a prețurilor de piața volatilă a energiei și a posibilității întreruperilor de curent și a penuriei de gaz, în special în Europa, situația ar putea deveni și mai gravă, scrie adevărul.ro care citează BBC.

Consecințele asupra sănătății ar putea fi deosebit de grave. Cercetările științifice arată că încăperile reci sunt dăunătoare pentru cei care locuiesc acolo și uneori chiar mortale. Există un risc mai mare de accident vascular cerebral, infecții respiratorii și căderi sau alte răni din cauza forței și dexterității reduse a oamenilor la temperaturi scăzute.

Casele reci pot avea atât consecințe pe termen scurt, cât și pe termen lung asupra sănătății.

Temperaturile scăzute afectează însăși funcționarea corpului nostru, spune Dame Margaret Whitehead, profesor de sănătate publică la Universitatea din Liverpool, în Marea Britanie.

Luați ca exemplu sângele.

Când mercurul scade în termometre, vasele noastre de sânge se îngustează ușor, iar în același timp crește tensiunea arterială și împiedică circulația.

Sângele nostru devine, de asemenea, mai gros, parțial datorită creșterii nivelurilor unei proteine numite fibrinogen și a altor molecule care provoacă coagularea.

Consecința finală a acestor modificări ar putea fi un accident vascular cerebral sau un atac de cord.

Cum sunt afectați copiii și persoanele bolnave

Persoanele care au cancer, artrită sau anumite dizabilități pot fi deosebit de sensibile la frig, adaugă profesorul britanic.

Pe lângă efectele directe ale temperaturilor scăzute, alți factori de mediu din casele reci pot avea un impact asupra sănătății oamenilor, cum ar fi umezeala și mucegaiul, care sunt mai frecvente în casele slab încălzite.

Sporii eliberați de ciupercile mucegaiului irită plămânii oamenilor și pot exacerb ...citeste mai departe despre "Criza energetică ar putea ucide milioane de oameni. Riscuri enorme asupra sănătății dacă locuiești într-o casă neîncălzită" pe Ziare.com

#frig, #casa incalzita sera, #incalzire casa, #sanatate, #incalzire, #criza energetica , #Stiri Administratie