Fostul ministru Constantin Nita a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare

Vineri, 26 Mai 2017, ora 11:41
1073 citiri
Fostul ministru Constantin Nita a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare
Foto: Ziare.com

Fostul ministru PSD al Energiei Constantin Nita a fost condamnat, vineri, la patru ani de inchisoare cu executare.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitiei nu este definitiva, transmit televiziunile de stiri.

Nita este acuzat de DNA de trafic de influenta, dupa ce ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdareanu.

Totodata, instanta a decis si confiscarea de la fostul ministru a sumei de 303.000 de lei.

Decizia poate fi atacata cu apel.

Nita a pretins 3,4 milioane de lei

Amintim ca Nita a fost trimis in judecata de procurorii DNA in luna iunie 2016, cand a si fost pus sechestru pe averea fostului ministru.

Potrivit DNA, in perioada in care era ministru delegat al Energiei, Nita i-a cerut lui Urdareanu un comision de 5 la suta din valoarea unui contract pe care firma omului de afaceri l-a incheiat cu Primaria Iasi. In schimb, fostul deputat PSD din perioada 2000-2016 ar fi urmat sa intervina pe langa primarul iesean de atunci, Gheorghe Nichita.

In acest caz, Urdareanu este denuntator.

"Potrivit intelegerii, urma ca suma reprezentand 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) sa ii fie remisa lui Nita Constantin in doua forme: partial cash si partial printr-un contract de consultanta fictiv, ce urma a fi incheiat cu o persoana de incredere din anturajul lui Nita Constantin", se mai mentioneaza in comunicatul procurorilor.

Asadar, pe data de 21 iulie 2013, Nita a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, in incinta unui restaurant libanez dintr-un hotel din Bucuresti.

Citeste si cum neaga Nita ca ar fi primit banii intr-un hotel

"De asemenea, la solicitarea lui Nita Constantin, a fost contactata persoana de incredere a acestuia care a propus incheierea unui contract de consultanta cu o anumita firma, la pretul de 5.000 euro + TVA/luna, care a si fost semnat la data de 2 mai 2013. In baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, in fapt, prestate de firma), reprezentantii omului de afaceri au remis firmei indicate de Nita Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totala de 303.118 lei, in transe lunare, in perioada mai 2013-iunie 2014", mai detaliaza DNA.

Astfel, suma solicitata nu a fost achitata integral, ci doar cele doua transe, prima de 30.000 de euro si a doua de peste 300.000 de lei, adica in jur de 66.000 de euro.

"Sumele au fost folosite, in mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizatiei judetene de partid, la solicitarea lui Nita Constantin", au no ...citeste mai departe despre "Fostul ministru Constantin Nita a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Constantin Nita condamnat inchisoare, #Nita condamnat 4 ani executare, #Nita 4 ani executare trafic influenta , #Stiri Administratie