Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia, urmarit penal pentru devalizarea Institutului Fundulea

Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 16:01
2670 citiri
Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia, urmarit penal pentru devalizarea Institutului Fundulea

Fostul ministrul al Agriculturii, Stelian Fuia, este urmarit penal de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), fiind acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Potrivit procurorilor DNA, fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia, director la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare a Plantelor Medicinale si Aromatice Fundulea "a omis indeplinirea unui act de serviciu in cadrul unei proceduri de executare silita, fapt ce a condus la vanzarea ilegala, prin licitatie organizata la data de 19 decembrie 2005, a unor imobile din patrimoniul statului catre o persoana fizica, banii fiind platiti societatii la care asociata era sora invinuitului Fuia Stelian".

In acelasi dosar sunt cercetati sora si cumnatul acestuia, Alexandrina si Daniel State, asociati la SC Procera Agrochemicals, acuzati de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma calificata.

Concret, invinuitul Fuia Stelian, in calitate de director general al SCDPAM Fundulea, desi cunostea ca impotriva institutiei publice pe care o conducea s-a declansat, ca urmare a unei sentinte civile, o procedura de executare silita a unor bunuri pe care institutia le detinea in calitate de concesionar, nu a formulat contestatie la executare (conform Codului de procedura civila) si nu a aratat ca bunurile se aflau in patrimoniul statului.

Fapta a avut in vedere stingerea unei datorii pe care, initial, Statiunea de cercetare Fundulea o avusese fata de Statiunea Didactica Belciugatele. Dupa incuviintarea executarii silite, cu acordul Statiunii Fundulea, dreptul de a recupera datoria a fost preluat, printr-un contract de cesiune de creanta, de catre SC Procera Agrochemicals.

Avantajele patrimoniale obtinute de SC Procera Agrochemicals, dupa executarea silita, s-au reflectat, in mod direct, in patrimoniul invinuitilor State Alexandrina si State Daniel (sora si cumnat ai lui Fuia Stelian), asociati la SC Procera Agrochemicals. Cei doi beneficiari ai foloaselor au cunoscut si au acceptat prejudicierea statului prin modalitatea descrisa mai sus.

Directorul de la Fundulea: Procera are si in prezent contracte cu noi

Stelian Fuia a fost directorul Procera Agrochemicals in perioada 2002-2005 inainte de a deveni directorul SCDPMA Fundulea. Institutul de Cercetare de la Fundulea, implicat si in scandalul terenurilor cumparate de fiica cea mare a presedintelui tarii in localitatea Nana are si in prezent contracte de colaborare cu Procera Agrochemicals.

"Noi mai avem niste colaborari cu ei, asa cum avem cu toate institutele, statiunile experimentale sau alti clienti, cu producatori de samanta. Cu Procera avem o colaborare sa facem samanta la un soi de grau si stiu ca au un spatiu inchiriat la noi, adica alt gen de colaborare nu avem", a declrata intr-un interviu acordat pentru Business24 directorul Institutului de la Fundulea, Marian Verzea.

Cat castiga Stelian Fuia din afacerile din agricultura

Potrivit declaratiei de avere din iunie 2011, Fuia are un teren agricol de 50 de hectare in Fundulea, cumparat in 2005, precum si un teren intravilan de peste 2.000 de metri patrati, in aceeasi localitate.

De asemenea, Fuia are o casa cu o suprafata de 150 de metri patrati in Fundulea, cumparata in 1990, si un apartament de 65 de metri patrati in Bucuresti.

Stelian Fuia este asociat unic la SC Synchem Agroindusries, fiind, totodata, actionar la SC Procera Biofuels si la SC Fuia Management si Investments.

Venitul anual obtinut de Fuia ca deputat a fost de 52.893 lei, iar de la Procera Agro, lucrand ca cercetator stiintific, a primit 51.250 lei. Sotia sa a obtinut 72.000 de lei ca manager la Procera Agro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Stelian Fuia, #urmarire penala Stelian Fuia, #fost ministru Agricultura Stelian Fuia , #Stiri Administratie