Forumul Judecatorilor: Reducerea termenelor de prescriptie din noul Cod Penal incalca cel putin 9 articole din Constitutie

Vineri, 06 Iulie 2018, ora 11:22
1087 citiri
Forumul Judecatorilor: Reducerea termenelor de prescriptie din noul Cod Penal incalca cel putin 9 articole din Constitutie
Foto: Arhiva Pixabay

Reducerea termenelor de prescriptie care apare in noul Cod Penal adoptat de majoritatea parlamentara poate avea consecinte nefaste asupra modului in care autoritatile judiciare isi vor indeplini atributiile legale, sustine Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania (FJR).

Magistratii apreciaza ca aceste modificari nu vor avea ca efect mult clamata eradicare a "abuzurilor", ci impiedicarea anchetarii unor cauze penale, in special a celor complexe.

"Constatarea, cercetarea si judecarea, in interiorul termenului de prescriptie, a unor infractiuni de coruptie si asimilate, in care sunt implicati functionari publici de rang inalt, poate deveni iluzorie, lipsita de orice rezultat practic de prevenire si combatere a fenomenelor infractionale", arata FJR, intr-un comunicat de presa remis vineri Ziare.com.

Potrivit sursei citate, in lipsa unor studii de impact, a unor cercetari sociologice si a unor evaluari criminologice, se va ajunge la o cvasi-imunitate de drept material a acestor functionari publici, fara sa existe o justificare obiectiva si rezonabila.

Codul Penal a trecut la limita: 9 deputati de la minoritati si unul de la PMP i-au salvat majoritatea lui Dragnea

FJR atrage atentia asupra faptului ca modificarile legislative vizand termenele de prescriptie pot avea ca efect incalcarea a cel putin 9 articole din Constitutia Romaniei.

Cum se incalca Constitutia

- Reducerea termenelor de prescriptie face ca anchetarea acestor infractiuni sa fie iluzorie, iar nu efectiva, incalcandu-se astfel dispozitiile art. 16 alin. 1 si 2 din Constitutie: " (1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari. (2) Nimeni nu este mai presus de lege".

- Conform art. 1 alin. 3 si 5 din Constitutie: " (3) Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate. [...]

(5) In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie".

- In contextul in care, mai ales in cauzele complexe, cu prejudicii uriase inclusiv pentru bugetul public, cercetarea si judecarea unor infractiuni, in interiorul termenului de prescriptie a raspunderii penale, nu sunt obiectiv posibile in raport cu mijloacele juridice ...citeste mai departe despre "Forumul Judecatorilor: Reducerea termenelor de prescriptie din noul Cod Penal incalca cel putin 9 articole din Constitutie" pe Ziare.com

#FJR codul penal, #FJR Constitutia Codul penal, #Forumul Judecatorilor Codul Penal , #Stiri Administratie