Forbes: Riscuri pentru investititorii straini, dupa protestele din Romania, din cauza coruptiei

Joi, 23 Februarie 2017, ora 23:35
938 citiri
Forbes: Riscuri pentru investititorii straini, dupa protestele din Romania, din cauza coruptiei
Foto: Ziare.com

Protestele antiguvernamentale din Romania s-au mai domolit, in ultimele zile, doar cateva sute de persoane fiind prezente miercuri seara, insa a fost tras un semnal de alarma pentru investitorii straini.

Forbes scrie, intr-un amplu articol, despre controversele legate de coruptie, care subliniaza riscurile tot mai mari pentru investitorii din afara tarii.

Incercarea deschisa a Guvernului de a reduce lupta anticoruptie si de a-si folosi puterea pentru a-si proteja membrii - desi nu surprinzatoare - trimite semnale negative partenerilor straini si investitorilor, scrie Stina Hartikainen, analist pe partea Romaniei al companiei Control Risks.

Autoarea subliniaza ca exista limite in ce priveste cat de mult va putea Guvernul sa reduca eforturile anticoruptie, insa trebuie retinut ca o campanie politica sustinuta in acest sens cel mai probabil va complica lupta anticoruptie, care a fost principalul motor al progresului rapid si constant al Romaniei pana acum.

De asemenea, Control Risks se asteapta sa se extinda gama de agende si interese ascunse, afectand atat mediul de afaceri, cat si politica.

Disponibilitatea de a evita procedurile normale politice si legislative, nesocotirea opiniilor celor din sistemul judiciar si ale altor autoritati experte si adoptarea de legi controversate in sesiuni nocturne fara consultare cu partile cheie reprezinta o alta ingrijorare pentru investitori.

Aceste practici sunt departe de a fi o noutate pentru acest guvern, insa escaladarea rapida a crizei si protestul puternic al publicului sugereaza ca cei satui de o clasa politica perceputa pe scara larga drept una de hoti si mincinosi nu vor renunta fara lupta. Ce este clar este ca aceia care fac afaceri in Romania trebuie sa continue sa monitorizeze atat riscurile coruptiei, cat si stabilitatea politica in urmatoarele luni, pentru a se asigura ca reusesc sa se descurce intr-o situatie de criza atunci cand aceasta apare.

CNBC: Romania a devenit o bataie de cap pentru UE si pentru investitori

Investitorii straini, ingrijorati: Recentele decizii cresc riscul de tara al Romaniei

Ordonanta Iordache afecteaza si economia: dobanzi mai mari, crestere economica mai mica. Investitorii sunt ingrijorati

Criza a trecut, raman intrebarile. De ce suspendarea lui Iohannis este putin probabila

Despre faimoasa si controversata ordonanta 13, autoarea noteaza ca aceasta a avut ecouri largi in afara Romaniei, fiind aspru criticata de catre mai multe insti ...citeste mai departe despre "Forbes: Riscuri pentru investititorii straini, dupa protestele din Romania, din cauza coruptiei" pe Ziare.com

#Forbes investitori Romania, #coruptie Romania proteste, #investitori coruptie Romania, #proteste coruptie Romania , #Stiri Administratie