Fonduri europene: Cum isi propune Teodorovici sa atraga inca 2,8 mld. de euro in 2014

Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 08:21
1762 citiri
Fonduri europene: Cum isi propune Teodorovici sa atraga inca 2,8 mld. de euro in 2014

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, marti, la Bruxelles, ca in 2014 Romania isi propunere atragerea a 2,8 miliarde de euro din fondurile structurale, adica o suma echivalenta cu cea din 2013, care s-a ridicat la 2,78 miliarde de euro.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, s-a intalnit marti, la Bruxelles, cu Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regionala. Cei doi oficiali au discutat despre pregatirile pentru perioada de programare 2014-2020, dar si despre masurile necesare pentru accelerarea absorbtiei in actualul exercitiu financiar multianual 2007-2013, pentru care Romania poate solicita decontarea cheltuielilor efectuate pana la data de 31 decembrie 2015, potrivit Mediafax.

Intrebat, dupa o intrevedere cu comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, ce tinta isi propune pentru anul acesta in ceea ce priveste atragerea fondurilor europene, Teodorovici a precizat ca si-a fixat atragerea a "2,8 miliarde de euro pentru a evita pierderea vreunui euro". "Desigur ne dorim cat mai mult pentru a lasa cat mai putin pe ultimul an din cadrul financiar (2007-2013 - n.r.)", a mai spus Teodorovici.

Teodorovici se bazeaza pe disponibilitatea fondurilor de cofinantare

Pentru atingerea obiectivului din acest an, ministrul Teodorovici se bazeaza pe strategia utilizata si anul trecut, si anume asigurarea fondurilor de cofinantare prin mai multe mecanisme.

"Anul trecut am imprumutat din Trezorerie peste 9 miliarde de lei. Cu siguranta anul acesta la fel vom face, nu va fi nicio lipsa de cofinantare", a precizat Eugen Teodorovici, adaugand ca Romania are si un buffer cu FMI in valoare de 4 miliarde de lei "in cazul in care banii nu se intorc la timp de la Comisie". Totodata, ministrul a sustinut ca Bucurestiul are bani si pentru a lansa proiecte pentru urmatorul cadru financiar.

La sfarsitul anului 2013, rata de absorbtie curenta a fondurilor structurale si de coeziune ajuns la 33,47%, desi tinta declarata a ministrului Eugen Teodorovici a fost de 50%.

Romania a incasat, in perioada 1 ianuarie - 5 decembrie 2013, peste 2,78 miliarde de euro de la Comisia Europeana (CE), din fondurile structurale si de coeziune, o suma mai mare decat toata suma accesata in perioada 2007-2012, afirma ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Suma totala rambursata Romaniei ajungea, astfel, la aproximativ 5 miliarde de euro la data de 5 decembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fonduri europene, #teodorovici fonduri, #atragere fonduri europene , #Stiri Administratie