Fondatoarele asociatiei "Daruieste viata" acuza Ministerul Finantelor de "atac in stil mafiot" impotriva ONG-urilor

Luni, 01 Aprilie 2019, ora 14:48
1007 citiri
Fondatoarele asociatiei "Daruieste viata" acuza Ministerul Finantelor de "atac in stil mafiot" impotriva ONG-urilor
Foto: Arhiva Facebook/ Oana Gheorghiu

Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu, fondatoarele asociatiei "Daruieste viata", care construieste primul Spital de Oncologie si Radioterapie Pediatrica din Romania, acuza Ministerul Finantelor de "atac in stil mafiot" impotriva ONG-urilor.

"A inceput atacul direct la ONG-uri. Un atac in stil mafiot: esti obligat sa indeplinesti reguli care nu pot fi indeplinite. Un atac care poate bloca SPITALUL pe care 250.000 de oameni il construiesc", afirma fondatoarele asociatiei.

Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu precizeaza, pe Facebook, ca ministrul Eugen Teodorovici a dat, pe 15 martie, fara respectarea termenului legal de dezbatere publica, "un ordin abuziv, prin care ONG-urile trebuie sa indeplineasca o procedura birocratica: sa depuna, iar si iar, documente pe care le-au mai depus la ANAF, sa faca dovada ca nu au datorii la stat (desi ANAF are toate insitutiile la indemana si-ti blocheaza imediat conturile in caz ca n-ai platit la timp) si, cireasa de pe tort, sa declare pe propria raspundere ca fac ce zic ca fac, ca si cum din start se prezuma ca ONG-urile una zic si alta fac".

Ele explica faptul ca procedura e absurda si inutila, dar chiar si asa ea nu poate fi respectata, pentru ca declaratia electronica pe care au obligatia ONG-urile sa o depuna, pentru a figura in Registru si a putea in continuare sa obtina donatii si sponsorizari, nu exista pe site-ul ANAF.

"E o actiune manipulativa fara precedent, realizata de Ministerul Finantelor Publice. Nicio institutie publica nu a mai facut pana acum o lege doar ca sa distruga anumite entitati. Caci in momentul in care dai o lege dar nu si mijloacele prin care aceasta sa fie respectata este clar ca vrei sa DISTRUGI.

Cand statul isi ataca proprii cetateni, cand ministri fac legi pentru a distruge organizatii, democratia e doar un cuvant lipsit de continut, iar dictatura e la un pas distanta", mai afirma cele doua.

Toate ONG-urile sunt obligate sa se inscrie pana la 1 aprilie 2019 intr-un Registru nou creat la ANAF, in urma OUG 25/2018. Insa acest registru nu exista, nu a fost creat inca de ANAF, iar activitatea oricarei organizatii neguvernamentale neinregistrata pana la 1 aprilie va putea fi suspendata.

Vezi si Cum isi bate joc Teodorovici de romani. ONG-urile se pregatesc de proces: Donatiile si activitatea le sunt blocate ...citeste mai departe despre "Fondatoarele asociatiei "Daruieste viata" acuza Ministerul Finantelor de "atac in stil mafiot" impotriva ONG-urilor" pe Ziare.com

#daruieste viata ministerul finantelor atac, #ANAf registru nou ONG , #Stiri Administratie