Fermierii polonezi vor să boicoteze vizita lui Zelenski. Spun că cerealele ieftine din Ucraina îi bagă în faliment

Miercuri, 05 Aprilie 2023, ora 11:08
126 citiri
Fermierii polonezi vor să boicoteze vizita lui Zelenski. Spun că cerealele ieftine din Ucraina îi bagă în faliment
Fermierii spun că vor scoate utilajele în stradă pentru a boicota vizita lui Zelenski FOTO stirileprotv.ro

Cantitățile masive de cereale ieftine ajunse pe piața europeană din Ucraina i-au revoltat pe fermieri, care își văd distruse investițiile făcute. Aceștia spun că nu își vor putea recupera banii dacă sunt nevoiți să se alinieze la prețul scăzut cu care vine marfa din Ucraina, țară aflată în război și scutită de o serie de taxe.

Iar vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Polonia i-a stârnit și mai mult, astfel că fermierii sunt deciși să boicoteze evenimentul ieșind în stradă pentru a „strica” vizita, relatează The Guardian.

Președintele Ucrainei a ajuns miercuri, 5 aprilie, în Polonia, pentru a-și exprima recunoștința față de solidaritatea acestei țări.

„Varșovia ar trebui să se gândească bine”, a spus Marcin Sobczuk, șeful Asociației Fermierilor din Zamość, într-un interviu acordat site-ului polonez Interi, citat de Digi24. El a spus că asociația sa este gata să perturbe vizita, adăugând: „Avem o mulțime de idei, dar este prea devreme să vorbim despre asta”.

Ca parte a unei inițiative a UE, toate tarifele și cotele au fost ridicate pentru exporturile de cereale ucrainene în cele 27 de state membre ale blocului comunitar, pentru a facilita tranzitul acestora spre întreaga lume, inclusiv Africa, unde blocada rusă asupra exporturilor ucrainene a fost deosebit de dureroasă.

Cu toate acestea, cerealele au rămas în unele țări din estul UE, inclusiv Polonia, Ungaria și România, forțând scăderea prețurilor în aceste țări și alimentând resentimentele în comunitățile agricole.

Și fermierii bulgari au protestat la începutul lunii aprilie, blocând vămile cu utilajele agricole. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că suspendarea tarifelor de import și a barierelor în comerțul cu Ucraina a făcut ca o cantitate foarte mare de produse ieftine să pătrundă pe piață. Fermierii spun că se confruntă cu amenințarea reală a falimentului în masă, dar și cu incapacitatea de a mai plăti chiriile și datoriile. ...citeste mai departe despre "Fermierii polonezi vor să boicoteze vizita lui Zelenski. Spun că cerealele ieftine din Ucraina îi bagă în faliment" pe Ziare.com

#vizita zelenski polonia, #protest fermieri, #cereale ucraina, #cereale ieftine , #Stiri Administratie