Fara laptop in avion? Pasagerii ar ajunge sa plateasca peste 1 miliard de dolari daca masura se aplica si in UE

Miercuri, 17 Mai 2017, ora 23:23
837 citiri
Fara laptop in avion? Pasagerii ar ajunge sa plateasca peste 1 miliard de dolari daca masura se aplica si in UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Extinderea interdictiei din SUA referitoare la transportul laptopurilor si altor dispozitive electronice in bagajele de mana ale pasagerilor avioanelor, pentru a include si zborurile din Europa, ar costa calatorii peste un miliard de dolari, potrivit estimarilor Asociatiei pentru Transporturi Aeriene Internationale (IATA).

Limitele actuale impuse pentru unele servicii de transport aerian din Orientul Mijlociu si Africa de Nord afecteaza 350 de zboruri catre SUA pe saptamana, dar extinderea la cele 28 de state UE plus Elvetia, Norvegia si Islanda ar avea impact asupra a 390 de curse pe zi, respectiv 2.500 pe saptamana, transmite Bloomberg.

Masura ar costa pasagerii 655 de milioane de dolari prin pierderea productivitatii, 216 milioane de dolari pentru durata mai mare a calatoriei si 195 de milioane de dolari pentru inchirierea unor dispozitive electronice la bord, estimeaza IATA.

Citeste si Companiile aeriene din Europa se pregatesc de extinderea interdictiei lui Trump referitoare la laptopuri

Extinderea moratoriului pentru laptopuri si tablete ar provoca o perturbare semnificativa a pietei de business transatlantice si ar putea sa nu fie cea mai buna cale de combatere a terorismului, a afirmat directorul general al IATA, Alexandre de Juniac, intr-un interviu acordat miercuri.

"A calatori cu laptopul face parte din viata de zi cu zi. Nu suntem siguri daca aceasta interdictie este adaptata riscului. Nu stim daca se bazeaza pe informatii care sa justifice aceasta masura", a spus el.

In acest timp, oficiali din SUA si Uniunea Europeana se pregatesc sa se intalneasca la Bruxelles pentru a discuta despre extinderea interdictiei care exclude dispozitivele mici, cum sunt telefoanele.

Purtatorul de cuvant al portofoliului pentru transporturi al CE a declarat inainte de intalnire ca nu cunoaste existenta vreunei dovezi care sa justifice noi masuri.

Unele companii ar putea opta sa anuleze calatorii, decat sa predea laptopuri incarcate cu informatii confidentiale, potrivit IATA, care reprezinta 265 de companii aeriene din intreaga lume.

Si companiile aeriene ar inregistra costuri provocate de intarzierea unor zboruri, bagajele suplimentare si raspunderea pentru deteriorarea sau furtul unor dispozitive, in timp ce numarul calatorilor si tarifele de calatorie ar putea scadea.

In acelasi timp, zborurile ar putea deveni mai putin sigure, din cauza numarului mare al dispozitivelor cu baterii litiu-ion depozitate in calele avioanelor.

La int ...citeste mai departe despre "Fara laptop in avion? Pasagerii ar ajunge sa plateasca peste 1 miliard de dolari daca masura se aplica si in UE" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#interzicere laptopuri avioane Europa, #extindere interzicere laptopuri avioane, #interzicere laptopuri avioane , #Stiri Administratie