Fapte penale la Compania de Asigurari-Reasigurari Exim Romania

Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 08:39
2145 citiri
Fapte penale la Compania de Asigurari-Reasigurari Exim Romania

Corpul de Control al premierului va sesiza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru cercetarea posibilelor fapte de natura penala comise la Compania de Asigurari-Reasigurari Exim Romania (CARE Romania) SA in urma unui control efectuat la institutia financiara, care a vizat verificarea respectarii de catre conducerea societatii a dispozitiilor legale incidente si a normelor interne referitoare la angajarea si efectuarea cheltuielilor, achizitia de bunuri si servicii si modul de gestionare a patrimoniului, informeaza Biroul de presa al Guvernului.

In urma controlului efectuat la CARE Romania s-a constatat, printre altele, ca in perioada in care Radu Francu a detinut calitatea de presedinte al directoratului Companiei 'CARE Romania" S.A. - intre 19.05.2010 si 08.07.2013 - compania cu capital majoritar de stat a intregistrat "o pierdere cumulata in suma de 23.464.867 lei".

Radu Francu a devenit proprietar al unui autoturism marca Bentley

Totodata, din raportul Corpului de Control reiese ca inspectorii guvernamentali nu au identificat inscrisuri care sa ateste absolvirea de catre Radu Francu a cursurilor unei institutii de invatamant superior, asa cum prevede Norma Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor din 31.07.2009 privind autorizarea asiguratorilor.

In sarcina lui Francu s-a retinut si faptul ca acesta "a devenit proprietar al unui autoturism marca BENTLEY, model Continental GTC, in timpul mandatului de presedinte al directoratului Companiei 'CARE Romania" S.A., dar nu a depus declaratia de avere".

Totodata, in raportul Corpului de Control al premierului privind CARE Romania se precizeaza ca Radu Francu si Marius Constantin Banu - membru al directoratului "CARE Romania" S.A. in perioada 16.07.2010 - 08.07.2013 - "au utilizat sume importante din fondurile companiei, in cuantum total de 831.177,85 lei si 53.173,43 euro, in interes personal ori pentru alte persoane din afara companiei".

Corpul de Control al premierului a constatat, totodata, ca Francu si Banu "si-au decontat din fondurile companiei contravaloarea unor sejururi efectuate impreuna cu familia sau cu alte persoane in strainatate in cuantum de 65.895,15 lei si 31.663,43 euro", intre destinatiile alese de acestia ca "deplasari" inspectorii guvernamentali mentionand Ibiza, Cannes si Paris.

Francu a achitat din fondurile companiei obiecte de lux

De asemenea, in raportul Corpului de Control se arata ca din fondurile companiei Radu Francu a achitat mai multe obiecte si haine de lux, printre care "bijuterii, ceas Cartier, telefon VertiF si un Roller bal".

"Avand in vedere ca in urma desfasurarii actiunii de control au rezultat indicii privind implicarea reprezentantilor Companiei de Asigurari-Reasigurari Exim Romania (CARE Romania) S.A. in acte si operatiuni care pot intruni elementele constitutive ale unor posibile fapte de natura penala, Corpul de control al primului-ministru, ca organ cu atributii de control, va sesiza Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, urmand ca organul de urmarire penala sau, dupa caz, instanta de judecata sa hotarasca asupra existentei sau inexistentei infractiunilor si asupra vinovatiei", se arata in raportul Corpului de Control al prim-ministrului.

#care control, #guvern control, #asigurari control , #Stiri Administratie