Familia traditionala? Iisus nu spune nimic pe aceasta tema. Ne sunt mai dragi cutumele decat oamenii - Interviu

Vineri, 12 Mai 2017, ora 06:37
1160 citiri
Familia traditionala? Iisus nu spune nimic pe aceasta tema. Ne sunt mai dragi cutumele decat oamenii - Interviu
Foto: arhiva personala Mihaela Miroiu

In apararea familei traditionale ne purtam la fel ca in cazul antisemitismului fara evrei si al sovinismului fara alte etnii. S-a creat o psihoza imaginara, luptam cu fantomatice abstractiuni despre care compunem povesti de groaza, afirma prof. univ. dr. Mihaela Miroiu.

Intr-un interviu fara false pudori si fara tabu-uri, dna prof. Miroiu vorbeste pentru Ziare.com despre ipocrizia ce se ascunde de multe ori sub fatada familiei traditionale, despre initiativa Coalitiei pentru familie de modificare a Constitutiei si suferinta pe care ea o poate consolida: "Sunt langa noi si nu ii 'vedem', nu isi spun povestile, traiesc in crunta si dureroasa prefacatorie, ca sa nu ne faca sa 'suferim' si sa ii respingem. Din ignoranta, noi credem ca, daca ii obligam sa se poarte heterosexual, vor deveni asta."

Prof. univ. dr. Mihaela Miroiu a comentat si reactia pe care a stranit-o in Romania diferenta de varsta dintre sotii Macron, viitorul cuplu prezidential al Frantei, si cauzele ei: "Prea multi oameni cred ca noi putem functiona in stare de separare intre minte, sensibilitate si trup, iar organul sexual principal la barbati nu este creierul, asa cum e la femei".

Daca ar fi intrebati ce stiu despre presedintele ales al Frantei, cei mai multi dintre romani ar raspunde, probabil, ca dl Macron este casatorit cu o femeie cu mult mai batrana. Cum se explica nu atat interesul pentru picanterie cat rautatile multor romani la adresa lui Brigitte Macron?

Poate pentru ca nu au inteles miza exceptionala a acestor alegeri, inclusiv pentru Romania. Nu mai vorbesc despre interesul pentru programul politic sau pentru CV-ul profesional al lui Macron. Nu am vazut, de exemplu, nicio corelatie intre faptul ca a studiat filosofia si pozitionarea sa politica centrist-umanista, apropiata de liberalismul etic.

Nici nu am citit speculatii referitoare la faptul ca filosofia te ajuta sa reflectezi critic asupra prejudecatilor lumii in care traiesti. Sa accepti ca, o vreme, poti sa fii Pigmalionul unei Galatee formatoare, ca poti sa te indragostesti de ea pe viata si ca, langa ea, iti afli intregimea si implinirea omeneasca.

Aceasta ma duce cu gandul la un fapt: lipsa marilor povesti de dragoste in canonul mare al literaturii romane. Noi nu avem un cult al iubirii, nascut din izvoare autohtone. Este o carenta la care cred ca merita sa reflectam.

In consecinta, mirarile publicului nostru au fost de doua categorii:

a. Uite ca este cu putinta o mare dragoste care trece peste ...citeste mai departe despre "Familia traditionala? Iisus nu spune nimic pe aceasta tema. Ne sunt mai dragi cutumele decat oamenii - Interviu" pe Ziare.com

#casatorie femeie barbat, #familie traditionala , #Stiri Administratie