Cum s-a incercat masluirea controlului la DNA. Sefa echipei de inspectie face acuzatii foarte grave

Luni, 04 Septembrie 2017, ora 12:12
1330 citiri
Cum s-a incercat masluirea controlului la DNA. Sefa echipei de inspectie face acuzatii foarte grave
Foto: Arhiva/Ziare.com

Conducerea Inspectiei Judiciare a intervenit in efectuarea controlului managerial la DNA "prin dispozitii date in afara cadrului legal, coroborat cu prelungirea nejustificata a perioadei de control, de natura a perturba activitatea DNA", acuza insasi coordonatoarea echipei de control, inspectoarea Elena Radescu, intr-o nota de 12 pagini trimisa Consiliului Superior al Magistraturii.

Dispozitiile acuzate de inspectoarea Elena Radescu, se refera la "efectuarea intr-un anumit mod a controlului, de natura a crea conditii pentru scurgeri de informatii in cauze aflate in proceduri speciale, verificarea unor dosare care se aflau in proceduri de inventariere si nu se aflau in lucru la procurori, audierea unor persoane care au plecat din DNA pe segmentul comunicare".

Contactat de Ziare.com, purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare Alin-Bogdan Alexandru a declarat ca institutia nu avea cunostinta de aceasta nota, in schimb purtatorul de cuvant al CSM Stefan Lucaciuc ne-a confirmat ca documentul a fost inregistrat saptamana trecuta.

Elena Radescu sustine ca Adriana Romanescu Pampu, directoarea Directiei de Inspectie Judiciara (IJ) pentru procurori, i-a cerut sa verifice "dosarele in materialitatea lor", desi, spune Elena Radescu, verificarea nu poate viza decat ritmicitatea efectuarii actelor de urmarire penala si controalele efectuate de procurorii ierarhic superior.

Totdata, sustine Elena Radescu, Adriana Romanescu Pampu i-ar fi cerut sa verifice si activitatea procurorilor care nu mai lucreaza in DNA, desi legal verificarile se limiteaza la dosarele aflate in lucru.

Elena Radescu sustine ca i-ar fi fost transmise prin intermediul inspectoarei Sanda Mates mai multe recomandari privind efectuarea controlului, inclusiv "sa nu mai vorbeasca cu sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, decat in prezenta tuturor membrilor echipei de inspectie".

"I-am precizat ca (...) aceasta (Laura Codruta Kovesi - n.red.) coordoneaza si controleaza Sectia de combatere a coruptiei care face obiectul controlului meu. Prin urmare, orice disfunctionalitate trebuie sa o discut si sa solicit un punct de vedere care nu poate fi cenzurat de inspectorii care nu fac parte din echipa stabilita sa verifice activitatea acestei sectii", se arata in nota depusa la CSM.

Citeste mai departe despre "Exclusiv - Cum s-a incercat masluirea controlului la DNA. Sefa echipei de inspectie face acuzatii foarte grave" pe Ziare.com.

#control managerial la DNA, #Inspectia Judiciara control DNA abuz , #Stiri Administratie