Euronews compara protestele de saptamana aceasta cu Revolutia din 1989

Vineri, 03 Februarie 2017, ora 22:29
5257 citiri

Postul Euronews face o comparatie intre protestele de saptamana aceasta, din Romania, si Revolutia din 1989.

Romania se confrunta saptamana aceasta cu cele mai de amploare proteste de dupa Revolutia din 1989.

Sute de mii de oameni au iesit in strada pentru a manifesta impotriva modificarii codurilor penale prin ordonanta de urgenta, spunand ca masura va submina lupta anticoruptie, scrie Euronews, care ii citeaza pe Cristian Nitoiu, expert in Europa de Est la Aston University, si Catalin Dumitru, consultant politic la Kensington Communication.

Care este miza?

Manifestantii au luptat pentru democratie in 1989; saptamana aceasta, oamenii spun ca lupta pentru a salva parti-cheie din noul sistem, precum respectarea statului de drept. Acest lucru inseamna ca protestatarii erau mai uniti la sfarsitul anilor '80, potrivit lui Nitoiu.

"Societatea este foarte polarizata intre cei care vor sa aiba un sistem de guvernare bazat pe reguli si pe respect, in timp ce cealalta jumatate din societate care se simte foarte confortabil sa aiba un sistem de guvernare bazat pe patronaj si pe capacitatea de a ocupa pozitii administrative fara a avea niciun fel de expertiza, ci doar cumparandu-ti calea catre functiile respective", a adaugat el.

"Acest nivel de polazirare nu exista in 1989", a explicat Nitoiu. " (Societatea - n.red.) era mai unificata in 1989 din doua puncte de vedere: a scapa de un dictator si avansarea catre un sistem mai democratic", a adaugat el.

Profilul manifestantilor

Manifestantii din ambele perioade erau tineri, destepti, insa cei din 1989 erau mai uniti in opiniile politice, considera cei doi experti.

"Similaritatile sunt ca ambele (categorii - n.red.) sunt formate din tineri", a afirmat Dumitru. "Acum este vorba si despre corporatisti, atunci erau aspiranti-corporatisti", a adaugat el.

"In 1989, erau dornici sa faca orice pentru a trai si lucra asemeni oamenilor din afara Romaniei, din Occident. Acum, majoritatea sunt in sectorul privat. Se duc la serviciu de la 7 la 18 si dupa aceea merg sa protesteze!", a subliniat el.

Nitoiu precizeaza ca o diferenta-cheie este ca manifestantii de la sfarsitul anilor '80 erau mai uniti politic decat cei de acum. Potrivit lui, ar fi fost imposibil sa vezi pe cineva din institutiile comuniste protestand in timpul Revolutiei, in timp ce, saptamana aceasta, au iesit in strada si sustinatori dezamagiti ai PSD.

Violente

Unul dintre aspectele-cheie ale protestelor de saptamana aceasta es ...citeste mai departe despre "Euronews compara protestele de saptamana aceasta cu Revolutia din 1989" pe Ziare.com

#Euronews comparatie proteste Revolutie, #Euronews proteste Romania, #proteste Romania ordonante , #Stiri Administratie