Esti chemat la referendum: Participi sau nu? Iata ce variante ai si care sunt principalele argumente pro sau contra

Marti, 02 Octombrie 2018, ora 07:48
999 citiri
Esti chemat la referendum: Participi sau nu? Iata ce variante ai si care sunt principalele argumente pro sau contra
Foto: clipartmag.com

In zilele de 6 si 7 octombrie esti asteptat sa votezi la referendumul pentru revizuirea Constitutiei in sensul dorit de Coalitia pentru Familie. Campania haotica, dezechilibrata, marcata de mesaje inflacarate sau amenintatoare, dar si de multe minciuni sau chiar ilegalitati a produs foarte multa confuzie, multi nestiind ce sa faca: sa se duca sau nu la vot?

O decizie e greu de luat, mai ales cand vezi ca liderii de partide spun intr-un fel, iar parlamentarii in care ai incredere spun invers. Iar daca ai si cont pe retelele de socializare esti si mai derutat, vazand cum formatorii de opinie preferati sau chiar propriii tai prieteni trag de tine sa faci cum iti spun ei, sustinand ca altminteri nu iti iubesti tara, nu crezi in Dumnezeu sau esti prost de-a binelea.

Ca sa poti decide in cunostinta de cauza si sa fii apoi impacat cu decizia luata, Ziare.com iti prezinta variantele pe care le ai la dispozitie, cateva argumente in favoarea fiecareia dintre ele si consecintele deciziei tale.

Pe scurt, variantele posibile sunt:

Sa votezi DaSa votezi NUSa iti anulezi votulSa boicotezi, adica sa nu te duciSa participi ca observator sau delegat

Ideea de baza de la care trebuie sa pornesti este aceea ca legea a fost modificata recent astfel incat exista doua praguri care trebuie sa fie depasite pentru ca initiatorii acestui demers sa isi atinga scopul: un anumit numar de participanti la vot si un anumit numar de voturi "Da".

Mai exact, noua lege prevede ca referendumul este valabil daca la el participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente (5.675.246) si este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente (4.729.372).

Cu alte cuvinte, daca nu vin la vot cel putin 5.675.246 de romani si daca nu se obtin cel putin 2.364.687 de voturi "Da", atunci nu se intampla nimic, adica nu se modifica Constitutia.

De aici si lupta pentru mobilizare/boicotare dusa de cele doua tabere.

O alta idee de baza este aceea ca, spre deosebire de alte tipuri de referendum, in cazul celui pentru revizuirea Constitutiei, rezultatul este "obligatoriu", adica de aceasta data se va tine cont de opinia majoritatii participantilor la vot.

De ce sa votezi "DA"

Sustinatorii referendumului spun, pe diverse voci si cu diverse tonuri, ca este nevoie de clarificarea notiunii de "soti" din Constitutie, pentru ca in mai multe tari din Uniunea Europeana a fost legalizata ...citeste mai departe despre "Esti chemat la referendum: Participi sau nu? Iata ce variante ai si care sunt principalele argumente pro sau contra" pe Ziare.com

#referendum coalitie familie vot, #observatori referendum familie , #Stiri Administratie