Epidemie de rujeola in Romania: 30% dintre parinti nu-si vaccineaza copiii. Avem peste 6.400 de bolnavi si 26 de morti pana acum

Duminica, 28 Mai 2017, ora 17:25
1040 citiri
Epidemie de rujeola in Romania: 30% dintre parinti nu-si vaccineaza copiii. Avem peste 6.400 de bolnavi si 26 de morti pana acum
Foto: Immunization Info

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, considera ca epidemia de rujeola din Romania accelereaza nevoia de masuri administrative si legislative privind vaccinarea, sustinand ca parintii ar trebui responsabilizati in acest sens, nu neaparat obligati.

El spune ca in prezent intre 5 si 7 la suta dintre parinti refuza vaccinarea, dar un numar mult mai mare, de 30 la suta, nici macar nu se prezinta la medic pentru a-si vaccina copiii.

Alexandru Rafila a declarat duminica, la Constanta, intr-o conferinta de presa prilejuita de campania de informare si educare "Vaccinarea salveaza vieti", ca se impun masuri administrative si legislative avand in vedere epidemia de rujeola cu care se confrunta Romania.

"O intrebare la care ar trebui sa raspundem este de ce in urma cu 10 ani aveam acoperire vaccinala buna la nivel national, in jurul valorii de 95 la suta, recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind sigura, nu pentru individ, ci pentru comunitate. (...)

Ce se intampla in momentul de fata, epidemia de rujeola din Romania, sigur ca este un factor care accelereaza nevoia de masuri administrative si legislative incat situatia sa revina sub control.

Vreau sa va spun ca nu mai departe decat acum cateva zile doua mari tari europene care se confrunta cu epidemii de rujeola de dimensiuni mult mai mici decat in Romania au luat astfel de masuri, si ma refer la Italia si Germania", a afirmat Alexandru Rafila.

El considera ca Romania se gaseste in situatia in care trebuie luate astfel de masuri.

"Noi ne gasim in situatia in care trebuie sa luam astfel de masuri. Eu cred ca primul lucru pe care trebuie sa-l inteleaga toata lumea este ca noi, ca parinti, ne asumam responsabilitatea copiilor nostri si a colectivitatiilor si exemplul personal trebuie sa fie cel care atesta buna-credinta pentru ca noi suntem oameni care iubim copiii si care vrem sa avem copiii protejati", a spus presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

El a precizat ca proiectul de lege privind vaccinare responsabilizeaza atat Ministerul Sanatatii, cat si directiile de sanatate publica, precizand ca medicii de familie sunt esentiali pentru reusita programului de vaccinare.

Alexandru Rafila a mentionat ca situatia acoperirii nationale in privinta vaccinului anti rubeola-rujeola-oreion este de 86 la suta pentru prima doza si de 67 la suta pentru cea de-a doua.

"Daca discutam despre vaccinul rubeola-rujeola-oreion, situatia acoperirii vaccinale ...citeste mai departe despre "Epidemie de rujeola in Romania: 30% dintre parinti nu-si vaccineaza copiii. Avem peste 6.400 de bolnavi si 26 de morti pana acum" pe Ziare.com

#epidemie rujeola, #vaccinare rujeola , #Stiri Administratie