E sau nu obligatorie prezenta in fata comisiilor de ancheta din Parlament? CCR da azi raspunsul

Miercuri, 14 Iunie 2017, ora 08:52
1046 citiri
E sau nu obligatorie prezenta in fata comisiilor de ancheta din Parlament? CCR da azi raspunsul
Foto: Arhiva Ziare.com

Curtea Constitutionala discuta, miercuri, sesizarile de neconstitutionalitate ale Legii executarii pedepselor si modificarii Statutului deputatilor si senatorilor prin care a devenit obligatorie prezentarea persoanelor citate in fata comisiiilor parlamentare de ancheta, sub sanctiune.

PNL a depus, pe 15 mai, o sesizare la Curtea Constitutionala (CCR) impotriva modificarii statutului senatorilor si deputatilor, potrivit caruia orice persoana este obligata sa se prezinte la audieri in cadrul unei comisii parlamentare de ancheta. Sesizarea initiata de catre liberali a fost sprijinita si de catre USR astfel ca documentul a ajuns la CCR cu semnaturile a 81 de parlamentari.

Parlamentarii adoptasera, pe 9 mai, cu 198 de voturi "pentru" si 119 "impotriva", proiectul de Hotarare privind modificarea si completarea articolului 9 al Regulamentului activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Astfel, in vederea audierii, Comisia de ancheta parlamentara poate cita orice persoana care lucreaza in cadrul Guvernului sau in cadrul celorlalte organe ale administratiei publice si care poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului. Persoanele citate sunt obligate sa se prezinte in fata comisiei de ancheta parlamentara.

In cazul refuzului nemotivat de a raspunde solicitarilor comisiei, aceasta poate propune sesizarea conducatorului autoritatii sau institutiei unde desfasoara activitatea persoana citata sau poate propune sesizarea organelor de urmarire penala.

E obligata Kovesi sa se prezinte la comisia de ancheta condusa de Dragnea? Ce prevede legea si ce spun expertii

Modificarea Legii executarii pedepselor, o gratiere mascascata?

Pe ordinea de zi a sedintei plenului Curtii Constitutionale figureaza si sesizarea de neconstitutionalitate a proiectul de lege de modificare a Legii executarii pedepselor, semnata de 27 de deputati USR si 24 de la PNL care au invocat faptul ca nu a fost respectat principiul bicameralismului si ca reprezinta o gratiere mascata. Sesizarea a fost depusa pe 16 mai.

Semnatarii sesizarii sustin ca principiul bicameralismului a fost incalcat pentru ca proiectul a fost substantial modificat fata de forma primita de la Senat, prin adoptarea a 43 de amendamente.

Camera Deputatilor a adoptat, pe 9 mai, cu 175 voturi "pentru", 85 de voturi "impotriva" si 20 de abtineri, proiectul care prevede ca detinutii incarcerati in conditii inumane beneficiaza de sase zile reduse ...citeste mai departe despre "E sau nu obligatorie prezenta in fata comisiilor de ancheta din Parlament? CCR da azi raspunsul" pe Ziare.com

#prezentare comisii ancheta, #lege executare pedepse , #Stiri Administratie