e-Romania, o noua tentativa de guvernare electronica dupa esecuri de milioane de euro

Joi, 31 Octombrie 2013, ora 13:30
2338 citiri
e-Romania, o noua tentativa de guvernare electronica dupa esecuri de milioane de euro
Foto: blog.antonemdin.com

Platforma electronica a administratiei romanesti, e-Romania, care a inghitit 8 milioane de euro fara niciun rezultat vizibil, va fi lansata luna viitoare, promite ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica. Ar fi singurul proiect din programul de informatizare a serviciilor publice, de 500 de milioane de euro, care vede lumina zilei, desi este suspectat de frauda.

"e-Romania va fi, in sfarsit, gata si pus in functiune, dupa teste de securitate, la inceputul lunii noiembrie", a declarat Nica.

Proiectul, in valoare totala de 12 milioane de euro si care se afla in lucru de mai bine de trei ani, propune un nou concept de guvernare electronica, bazat pe o viziune unitara de creare a unui sistem national coerent si integrat pentru servicii publice online dedicate cetatenilor, mediului de afaceri si administratiei centrale si locale, se arata in proiect.

"Fiecare cetatean, indiferent daca traieste in Romania sau peste granite, fiecare firma sau utilizator guvernamental, va avea posibilitatea de a se informa, de a accesa serviciile publice sau de a solutiona online orice problema administrativa, in cea mai rapida si favorabila modalitate", promit reprezentantii MCSI.

Toate bune si frumoase, daca e-Romania nu ar avea o istorie atat de tumultoasa. Proiectul face parte dintr-un program grandios de informatizare a administratiei publice in perioada 2010-2013, dar care a esuat.

"eRomania 2 este doar unul dintre proiectele marelui program de 500 de milioane de euro. Este singurul care a rezistat pentru ca atunci cand l-am preluat eu avea deja un avans in constructie, echipamente, training etc.", a declarat pentru HotNews, Diana Voicu, director in cadrul Ministerului pentru Societatea Informationala.

Numit eRomania 2, contractul a fost castigat prin licitatie de firma Omnilogic in 2010, avand o valoare de circa 12 milioane euro. Compania ar fi trebuit sa realizeze un portal cu informatii despre localitatile din tara. In 2011, continutul acestui portal a fost schimbat, promitandu-se in plus si 20 de servicii online, in aceiasi bani.

Corpul de Control acuza frauda masiva

Legalitatea atribuirii acestui contract este pusa sub semnul intrebarii de Corpul de Control al primului ministru. Angajati ai ambelor parti (Ministerul pentru Societatea Informationala si Omnilogic) ar fi realizat "posibile fapte de natura penala" pentru a determina continuarea contractului si continuarea platilor de la bugetul de stat.

Neregulile in acest contract ar fi pornit inca din faza intocmirii documentatiei si ar fi culminat cu atribuirea unor numere de inregistrare false pentru unele documente si inlocuirea unei file din oferta pe baza careia Omnilogic a castigat contractul.

Printre infractiunile suspectate de institutie se numara fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata etc.

Corpul de Control a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru cercetarea posibilelor fapte de natura penala.

Ce servicii ar trebui sa ofere e-Romania

e-Romania este un program al Guvernului Romaniei a carui realizare presupune informatizarea si interconectarea tuturor sistemelor de servicii publice. Scopul programului va fi de simplificare a procedurilor administrative si scadere a birocratiei, reducerea costurilor administratiei publice si eficientizarea actului de guvernare.

Proiectul face parte din Strategia Nationala Romania Digitala - e-Strategie pentru o Societate Informationala, care cuprinde 14 sectiuni, printre care Strategia Nationala pentru Broadband, Strategia Nationala de trecere la Televiziunea Digitala, Administratia Publica Minimala sau Strategia Nationala pentru Serviciul Universal.

Pentru persoanele fizice vor fi disponibile 20 de servicii online in cadrul domeniilor portalului e-Romania, respectiv: e-Sanatate, e-Mediu, e-Transport, e-Agricultura, e-Justitie, e-Educatie, e-Cultura, e-Biserica, e-Turism, e-Asociativ, e-Sport si e-Participare.

#e Romania Dan Nica, #lansare eRomania, #portal administratie , #Stiri Administratie