Dupa marea eliberare, Ministerul Justitiei asteapta unda verde de la Parlament pentru marea gratiere

Sambata, 18 Noiembrie 2017, ora 11:05
1180 citiri
Dupa marea eliberare, Ministerul Justitiei asteapta unda verde de la Parlament pentru marea gratiere
Foto: Arhiva/Ziare.com

In fiecare an, Romania este condamnata sa plateasca sute de mii de euro detinutilor pentru conditiile improprii din penitenciare iar in aprilie Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a pronuntat decizia-pilot privind conditiile din penitenciarele din Romania.

Decizia statua ca statul roman are sase luni la dispozitie ca sa prezinte un plan de masuri care sa rezolve suprapopularea si conditiile din penitenciare.

Jurnalistii de la Mediafax au vrut sa afle daca planul a fost definitivat si ce contine el mai exact. Astfel, intr-un raspuns al Ministerului Justitiei se vorbeste despre construirea si modernizarea a aproape 9.000 de locuri de cazare in penitenciare, despre recursul compensatoriu care a intrat deja in vigoare, dar si despre gratierea totala sau partiala a detinutilor, conform proiectului trimis in Parlament si care a trecut deja tacit de una dintre camere.

Cat despre intregul calendar de masuri menite sa rezolve problemele din detentie, acesta va fi transmis la 25 ianuarie 2018, anunta MJ.

Marea gratiere

Institutia condusa de Tudorel Toader sustine ca parte din programul pentru a se alinia deciziei Curtii Europene a Drepturilor Omului, a fost adoptata si legea privind recursul compensatoriu, care a intrat in vigoare la jumatatea lunii octombrie a acestui an, pana in prezent fiind eliberati un numar de 674 de detinuti care au stat in conditii improprii.

In plus, aminteste ca Guvernul a aprobat o lege a gratierii si ca aceasta a fost deja adoptata tacit de Senat, urmand ca decizia finala sa fie luata in Camera Deputatilor.

"Mentionam, totodata, faptul ca Guvernul Romaniei a aprobat in data de 31 ianuarie 2017, la propunerea Ministerului Justitiei, un proiect de lege pentru gratierea unor pedepse si a unor masuri educative privative de libertate. Acesta a fost adoptat tacit de Senat (29.05.2017) si se afla in prezent in dezbaterea Camerei Deputatilor, in calitate de Camera decizionala.

Proiectul prevede gratierea totala a pedepselor de pana la 5 ani inchisoare si a masurilor educative cu durata de pana la 5 ani, precum si gratierea partiala, cu jumatate a pedepselor mai mari de 5 ani inchisoare aplicate femeilor insarcinate si persoanelor care au intretinere - ca unic intretinator - minori cu varsta de pana la 14 ani", spune raspunsul furnizat de catre institutia mentionata.

Mai departe este explicat faptul ca masura de clementa este incidenta numai asupra pedepselor sau masurilor educative aplicate pentru fapte savars ...citeste mai departe despre "Dupa marea eliberare, Ministerul Justitiei asteapta unda verde de la Parlament pentru marea gratiere" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inchisoare penitenciare lege gratiere, #lege recurs compensatoriu gratiere Toader , #Stiri Administratie