Drumul lui Mugur Isarescu de la simplu absolvent de ASE la cel mai longeviv sef de banca centrala, acuzat de colaborare cu Securitatea

Marti, 16 Iunie 2020, ora 19:10
798 citiri
Drumul lui Mugur Isarescu de la simplu absolvent de ASE la cel mai longeviv sef de banca centrala, acuzat de colaborare cu Securitatea
Foto: Inquam/Octav Ganea

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, este considerat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) colaborator al fostei Securitati, iar Colegiul institutiei a aprobat, saptamana trecuta, nota prin care ii este consemnata aceasta calitate. Conform procedurii, CNSAS va sesiza Curtea de Apel Bucuresti, chemata sa confirme sau sa infirme verdictul Colegiului, potrivit unei dezvaluiri in exclusivitate a Ziare.com.

Ziare.com va prezinta cateva dintre cele mai relevante detalii despre Mugur Isarescu, considerat una dintre cele mai importante figuri publice ale Romaniei postdecembriste. Isarescu se afla, in prezent, la al saptelea mandat de Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei, atribuindu-i-se "titlul" de cel mai longeviv guvernator al unei banci nationale din lume.

Relatia cu BNR

Mugur Constantin Isarescu (71 de ani) s-a nascut in Dragasani, judetul Valcea. A absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti, Facultatea de Comert, specialitatea Comert Exterior, in anul 1971. In anul 1989 a devenit doctor in stiinte economice, Academia de Studii Economice Bucuresti.

Relatia lui cu BNR a inceput in septembrie 1990 si dureaza pana in prezent. Mugur Isarescu este presedintele Consiliului de administratie si Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, numit de Guvern in 1990, cu mandat incredintat de Parlament in 1991 si reinnoit in decembrie 1998, noiembrie 2004, octombrie 2009, octombrie 2014 si octombrie 2019.

Potrivit Newsweek Romania, in momentul in care Isarescu a fost prima data numit Guvernator al BNR, el era secretar pe probleme economice la ambasada Romaniei din Washington, perioada in care puterea in stat era detinuta de Ion Iliescu.

Indiferent de partidul politic care a fost la guvernare in ultimii 30 de ani, Mugur Isarescu a ocupat aceeasi functie, de guvernator al BNR.

Candidat la prezidentiale

Mugur Isarescu a renuntat, totusi, la conducerea BNR pentru o perioada scurta de timp. In anul 1999, a fost numit in functia de prim-ministru al Romaniei de catre Emil Constantinescu, presedintele din acea perioada. La alegerile prezidentiale din anul 2000, Isarescu a candidat la functia de presedinte al Romaniei, din pozitia de independent, dar a avut sustinerea CDR (Conventia Democrata Romana). Nu a castigat alegerile, drept urmare s-a intors la conducerea Bancii Nationale a Romaniei.

Relatia cu "puterea"

Intre 1998 si 2003, s-au inchis 12 banci, iar falimentele din 1999-2002 au avut a ...citeste mai departe despre "Drumul lui Mugur Isarescu de la simplu absolvent de ASE la cel mai longeviv sef de banca centrala, acuzat de colaborare cu Securitatea" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Mugur Isarescu, #BNR, #Banca Nationala, #Securitate, #CNSAS, #avere, #traseu, #cariera, #politica , #Stiri Administratie