Lucrări în forță la un drum expres important din Transilvania. Face legătura între A3 și DN1 în apropiere de Cluj-Napoca VIDEO

Joi, 14 Septembrie 2023, ora 21:51
579 citiri
Lucrări în forță la un drum expres important din Transilvania. Face legătura între A3 și DN1 în apropiere de Cluj-Napoca VIDEO
Lucrări intense la nodul rutier de legătură cu A3 FOTO / captură video Youtube

CNAIR a dat undă verde, în august, pentru construcția Drumului Expres A3 - Tureni care va lega autostrada Transilvania de DN1. Acesta se întinde pe o distanță de aproximativ 5 kilometri și va asigura legătura esențială dintre Cluj-Napoca și A3, eliminând astfel din traseu municipiul Turda dar și intrarea în Cluj-Napoca prin Gilău - Florești.

Lucrările sunt deja în plină desfășurare în zona kilometrului 22 al autoztrăzii, iar intenția este de a direcționa traficul greu dinspre autostradă către nordul țării prin DN1, iar mai apoi pe centura Vâlcele - Apahida. Investiția, în valoare de 528 milioane de lei, este realizată de o asociere de firme condusă de Dimex 2000, cu care CNAIR a semnat contractul în luna iulie.

Constructorul are termen de finalizare 18 luni, având astfel un orizont până în februarie 2025 pentru finalizarea proiectului. Cu toate acestea, există speranțe că lucrările vor fi gata chiar și cu o lună înainte, în decembrie 2024.

Cu toate că drumul are o lungime relativ mică, complexitatea lucrărilor este ridicată. Drumul va include 7 poduri și viaducte, dintre care unul se întinde pe 300 de metri peste valea Racilor. De asemenea, se vor construi bretele de legătură cu cele două șosele însumând 10 kilometri, dublu față de drumul propriu-zis.

”Traficul greu care azi se descarcă de pe autostrada la Gilău – Nădășel și pleacă în direcția Maramureș sau Bistrița va ocoli municipiul Cluj-Napoca utilizând drumul expres nou propus în zona Tureni și centura ocolitoare Vâlcele – Apahida”, a explicat, anterior, primarul Emil Boc.

Turda va fi scoasă din traseu

Pe de altă parte, șoferii dinspre Alba, Hunedoara și Sibiu care merg spre aeroportul Cluj-Napoca sau în zona centrală a municipiului nu vor mai trebui să intre prin Turda, ci își vor putea continua drumul pe autostrada A3, apoi pe noul drum expres care se va lega în DN1.

Lungimea Drumului Expres este de 4,9 kilometri, iar alți 10 kilometri reprezintă lungimea bretelelor de la nodurile A3 și DN 1 (bretelele vor avea două benzi). Profilul este de drum expres cu o lățime a benzii de circulație de 3,5 metri, un acostament lat de 2,25 metri și spațiu median de 3 metri lățime unde se montează separatoarele de sens.

Sunt prevăzute 7 poduri și viaducte din care cel mai lung va fi la kilometrul 4 peste Valea Racilor, un viaduct cu 6 deschideri și o lungime totală de 258 de metri din care tablierul are 246 metri. A doua structură ca lungime este un pasaj peste Drumul Județean 103 Z, pod de încrucișare cu o lungime de 158 metri.

...citeste mai departe despre "Lucrări în forță la un drum expres important din Transilvania. Face legătura între A3 și DN1 în apropiere de Cluj-Napoca VIDEO" pe Ziare.com

#drum expres, #Autostrada Transilvania, #Cluj Napoca , #Stiri Administratie