Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dragnea: Romania are unul dintre cele mai dezechilibrate sisteme de dezvoltare din Europa

Dragnea: Romania are unul dintre cele mai dezechilibrate sisteme de dezvoltare din Europa


Vicepremierul Liviu Dragnea a anuntat ca va prezenta "cateva harti ale dezvoltarii in Romania" din care rezulta ca tara are "unul dintre cele mai dezechilibrate sisteme de dezvoltare din Europa", cauza fiind lipsa unor regiuni de dezvoltare.

"Este o situatie ingrozitoare: zone care sunt dezvoltate, zone care sunt foarte sarace. Este unul dintre cele mai dezechilibrate sisteme de dezvoltare din Europa, daca nu cel mai. Noi vrem sa facem o retea tip fagure cu legaturi foarte stranse intre localitatile din regiunea respectiva cu poli de crestere, resedintele de judet sa fie niste poli de dezvoltare, iar toate orasele sa fie centre de dezvoltare zonala, iar comunele o sa fie stimulate sa se asocieze si toata aceasta retea sa se traga una pe alta, in asa fel incat sa nu mai fie nicio comuna sau oras izolat", a spus Dragnea.

Mostenim o administratie comunista

El a adaugat ca timp de 23 de ani nu a existat "o vointa politica ferma" pentru a reforma sistemul administrativ din tara, iar proiectul de regionalizare a Romaniei va presupune o retea de tip fagure, care sa deconcentreze resursele.

"Eu sustin ideea ca e important ca fiecare judet sa simta ca primeste ceva din beneficiile regionalizarii. De exemplu, un judet poate primi Inspectia Silvica, altul Directia Regionala de Finante, alta resedinta de judet va fi centrul economic al regiunii. Obiectivul nostru este sa dezvoltam echilibrat. Daca iar concentram intr-un singur loc, inseamna ca acel loc se va dezvolta foarte mult si cei de la periferie vor astepta. Noi vrem sa facem o retea tip fagure cu legaturi foarte stranse intre localitatile din regiunea respectiva cu poli de crestere, resedintele de judet sa fie niste poli de dezvoltare, iar toate orasele sa fie centre de dezvoltare zonala, iar comunele o sa fie stimulate sa se asocieze si toata aceasta retea sa se traga una pe alta, in asa fel incat sa nu mai fie nicio comuna sau oras izolat", a mai spus Dragnea.

Potrivit acestuia, viitoarele regiuni nu vor fi facute "pe criterii etnice, politice sau istorice".

"La aceasta discutie eu pun intrebarea la ce moment al istoriei ne raportam daca cineva vrea sa facem regiuni istorice. In istoria noastra au fost tot felul de configuratii administrative. De aceea, cred ca vom avea capacitatea sa le explicam oamenilor. Procesul va fi bazat pe dezbatere publica, pe multa transparenta, pe multa expertiza, pe analize serioase si pe participare civica pronuntata. Actualele regiuni de dezvoltare pratic reprezinta ceva imaginar pentru ca sunt regiuni pur statistice. Nu au forta, nu au personalitate juridica, nu au puterea de a reprezenta in mod democratic si legitim cetatenii. Forma actuala s-ar putea sa fie foarte buna, dar transformate in regiuni administrative", a declarat el.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1439 ori