Dragnea: Politia, prestatiile sociale, porturile, plajele si cinematografele nu sunt descentralizate

Joi, 14 Noiembrie 2013, ora 20:30
1641 citiri
Dragnea: Politia, prestatiile sociale, porturile, plajele si cinematografele nu sunt descentralizate

Descentralizarea prevede transferul catre autoritatile locale a competentelor in sanatate, agricultura, mediu, cultura, tineret si sport, autorizare si clasificare in turism, pescuit, dar nu include politia, porturile, plajele, prestatiile sociale si cinematografele, a anuntat vicepremierul Dragnea.

Guvernul a aprobat, joi, proiectul legii descentralizarii, documentul urmand sa fie transmis imediat Parlamentului, pentru ca Executivul sa isi angajeze raspunderea pentru acest proiect saptamana viitoare, 19 noiembrie.

Ce domenii vor fi descentralizate

Vicepremerul Liviu Dragnea, coordonatorul proiectului de lege, a precizat ca domeniile care vor fi descentralizate, ca si competente, atributii si institutii, sunt sanatatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul si sportul, autorizarea si clasificarea in turism, cluburile si bazele sportive, taberele scolare, precum si competentele teritoriale legate de pescuit.

Liviu Dragnea a aratat ca in procesul de descentralizare nu vor fi incluse porturile, pentru care in perioada urmatoare va exista o "abordare separata", si nici plajele.

In privinta plajelor, va fi transferat doar dreptul de administrare al acestora, urmand sa ramana in proprietaea publica a statului. De la transferul dreptului de administrare vor fi exceptate insa plajele unde sunt in derulare proiecte cu finantare europeana.

Proiectul de lege introduce totusi posibilitatea ca pe Dunare, pe anumite rauri sau alte cursuri de apa, la solicitarea autoritatilor locale, Apele Romane sa poata da in administrare portiuni de plaje naturale, care pot aparea intamplator si unde autoritatile locale pot organiza acitivitati de turism sau agrement.

Cladirile cinematografelor nu vor fi transferate autoritatilor locale, a mai precizat Dragnea, pentru ca majoritatea acestor imobile sunt afectate de contracte de inchiriere.

"In aceste cladiri care sunt prinse in evidenta ca si cinematografe se desfasoara gogoserii, cofetarii, cluburi, discoteci si alte acitvitati de <> de acest gen. Sunt multe cazuri in care firmele de cultura respective, care au infiintat cofetarii si cluburi, au facut niste investitii, zic ei, au cerut la RADEF sa li se dea banii pentru investitii, RADEF, bineinteles, nu le-a dat banii pentru investitii, au dat in judecata RADEF, ca sa ia banii pentru investitii, dar au cerut cladirea pentru care au facut investitii si sunt si cateva cazuri in care au si castigat in prima instanta. Drept pentru care s-a hotarat sa fie o abordare separata a acestui fenomen, sa nu spunem flagel", a explicat Dragnea.

El a adaugat ca va fi realizata si o analiza aparte a RADEF si a situatiei juridice a institutiei, care in acest moment este condusa de doi directori generali.

Dragnea a mai spus ca politia nu se descentralizeaza, ci dimpotriva "se intareste", iar in aceeasi situatie se afla si Agentia de Prestatii Sociale.

Aproximativ 14.000 de oameni vor lucra in institutiile descentralizate

Potrivit lui Dragnea, in urma procesului, aproximativ 14.000 de oameni vor lucra in institutiile descentralizate, fiind preluati din subordinea ministerelor, cu toate drepturile actuale si cu cheltuielile de personal aferente, la institutiile descentralizate care vor intra in subordinea autoritatilor locale.

Descentralizarea va implica, totodata, transferul a circa 2.000 imobile din domeniul public al statului in domeniul public al unitatilor teritoriale.

Dupa ce, in urma cu o saptamana, ministrul Finantelor Daniel Chitoiu afirma ca aproximativ 10% din posturile adminsitratiei centrale vor fi desfiintate prin descentralizare, premierul Victor Ponta a aratat ca este vorba de o reducere cu acest procent a cheltuielilor de personal, de functionare si cu bunuri si servicii, care va fi efectiva in 2015.

"Era vorba de o decizie politica legata de finantare si de descentralizare, nu in bugetul pe 2014, dar in 2014, in momentul in care se fac standardele de cost ale tuturor structurilor autoritatilor locale, obiectivul este de a reduce cheltuielile de ansamblu, salariale, de bunuri si servicii si de functionare cu 10%, prin faptul ca se comaseaza diferite structuri. Asta trebuie facuta in cursul anului 2014 pentru a avea in 2015 baza legala pentru acea economie de 10%", a declarat Ponta.

#descentralizare Dragnea, #romania descentralizare, #proiect descentralizare , #Stiri Administratie