Dosarul Rodipet al milionarului Hassan Awdi, clasat după 16 ani. DIICOT: „Acuzațiile, de o manieră generală” DOCUMENTE

Sambata, 14 Ianuarie 2023, ora 21:45
629 citiri
Dosarul Rodipet al milionarului Hassan Awdi, clasat după 16 ani. DIICOT: „Acuzațiile, de o manieră generală” DOCUMENTE
Procurorii DIICOT au clasat după 16 ani Dosarul Rodipet în care era vizat Hassan Awdi. FOTO: Facebook / Hassan Awdi

Procurorii DIICOT au clasat după mai bine de 16 ani Dosarul Rodipet, pe data de 12 decembrie 2022, anchetă deschisă în 2006 împotriva omului de afaceri libanez Hassan Awdi, care acum se pregătește să ceară noi despăgubiri din partea României, de sute de milioane de euro, pe rolul instanțelor internaționale.

Libanezul a obținut în anul 2015 despăgubiri de peste 30 de milioane de euro de la Statul Român pentru privatizarea eșuată a Rodipet, cu privire la care ancheta stătea din 2006 în fișetele DIICOT.

Magistrații de la Curtea Internațională de Arbitraj pentru Disputele în Investiții (n.r. – International Center for Settlement of Investment Disputes, ICSID) i-au dat dreptate lui Awdi și au considerat că Statul Român nu și-a respectat angajamentele față de investitorul libanez în ceea ce privește afacerea Rodipet.

Ca model de business, Rodipet și CFR Mesagerie erau „fețe” ale aceleiași monede: rețeaua de difuzare a presei urma să fie alimentată cu ajutorul celei de-a doua entități.

Hassan Awdi susține că s-a înțeles cu Statul să preia cele două companii și să investească în ele, dar cu anumite concesii: costuri mici de distribuție în privința CFR Mesagerie și concesionarea terenurilor de sub imobilele Rodipet pe 49 de ani.

Libanezul susține că a preluat ambele companii de la Stat perfect legal, dar că autoritățile l-au păcălit, iar firmele de insolvență l-au furat.

Procurorii DIICOT recunosc că acuzațiile sunt „de o manieră generală”

În prezent, Hassan Awdi a primit de la DIICOT, pe data de 12 decembrie 2022, Ordonanța de clasare a tuturor acuzațiilor pe care procurorii i le-au adus în Dosarul Rodipet începând cu anul 2006. (vezi facsimil la sfârșitul articolului)

Printre cele mai grave erau faptele de constituire de grup infracțional și evaziune fiscală, despre care procurorii spun, după 17 ani, că nu sunt prevăzute de legea penală.

Astfel, Dosarul Rodipet a fost clasat nu neapărat că ar fi intervenit prescripția, ci pentru că „fapta nu este prevăzută de legea penală”, așa cum reține procurorul în documentul citat când indică temeiul soluției, adică art. 16 aliniat 1, litera b.

„Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă: (…) b) fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.

...citeste mai departe despre "Dosarul Rodipet al milionarului Hassan Awdi, clasat după 16 ani. DIICOT: „Acuzațiile, de o manieră generală” DOCUMENTE" pe Ziare.com

#Hassan Awdi despagubit Romania, #RODIPET fratii Awdi, #clasare dosar, #DIICOT, #Giorgiana Hosu DIICOT, #Remus Borza proces, #CEDO, #despagubiri , #Stiri Administratie

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

-0.0008

1 USD = 4.7216 RON

0.0236
  1. Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
  2. Dispar magazinele Profi. Tranzacția anului în comerţul alimentar
  3. „Stare de urgență în economie”, declarată în Transnistria. Reacția liderilor transnistreni după anunțul întreruperii furnizării gazului rusesc
  4. La români se scumpește, la americani se ieftinește. La ce preț derizoriu a ajuns benzina în SUA
  5. Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
  6. România, țara marilor firme. Cum domină giganții privați piața autohtonă
  7. Țările care „toarnă” cei mai mulți bani în firmele din România. Investitorii din doar două țări au adus peste 60 de miliarde de lei în capital
  8. Numărul angajaților bugetari a ajuns la o cifră record. Cheltuielile de personal au crescut spectaculos
  9. Christine Lagarde a pus ochii pe economiile europenilor. Șefa BCE propune un standard european de economisire
  10. Măsurile de austeritate pe care le-ar putea lua viitorul guvern, din 2025. FMI-ul „bântuie" România: „Avem cel mai mare deficit bugetar din istorie"