Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Dosarul "Motorina" in care Blejnar este judecat pentru fapte de coruptie, returnat la DIICOT Brasov

Dosarul "Motorina" in care Blejnar este judecat pentru fapte de coruptie, returnat la DIICOT Brasov


Dosarul "Motorina" in care fostul sef al ANAF Sorin Blejnar este judecat pentru constituire sau sprijinire de grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani va fi returnat DIICOT Brasov pentru refacerea urmaririi penale, a decis, marti, Tribunalul Brasov.

Sorin Blejnar nu a fost prezent la pronuntarea sentintei si nici avocatii inculpatilor din dosar, sentinta fiind citita in fata jurnalistilor.

In 4 decembrie, Sorin Blejnar a solicitat Tribunalului Brasov ca dosarul in care este judecat pentru constituire sau sprijinire de grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani sa fie returnat DIICOT "pentru ilegala sesizare a instantelor de judecata" in cazul sau.

Presedintele Tribunalului Brasov, Alina Mioc, declara atunci ca au fost invocate mai multe exceptii ale inculpatilor, Blejnar invocand nulitatea urmaririi penale raportat la faptul ca nu sunt descrise faptele care se imputa nici in rezolutia de incepere a urmaririi penale, nici in punerea in miscare a urmaririi penale sau in rechizitoriu.

"Alta exceptie invocata de Blejnar a fost aceea ca lipseste urmarirea penala fata de persoana sa si ca nu s-au administrat niciun fel de probe pe care el le-a solicitat in cadrul urmaririi penale", mai spunea Mioc.

Un prejudiciu de peste 22 milioane de lei din evaziune cu produse petroliere

In luna septembrie, fostul sef al ANAF Sorin Blejnar si alti 16 inculpati au fost trimisi in judecata de DIICOT Brasov pentru constituire sau sprijinire de grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani in dosarul "Motorina".

Potrivit presedintelului Tribunalului Brasov, judecatorul Alina Mioc, in acest dosar au fost trimise in judecata 17 persoane fizice si sase persoane juridice, iar printre cele 17 inculpati persoane fizice se numara fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, doi sefi din cadrul Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Brasov, Claudiu Monea si Dorel Ciobanu, dar si fostul deputat brasovean Vasile Bran.

Dosarul are 66 de volume a cate 200-250 de pagini. DJAOV Brasov si Directia Generala a Finantelor Publice Brasov s-au constituit parte civila in acest dosar pentru un prejudiciu de peste 22 milioane de lei din evaziune cu produse petroliere.

Membrii gruparii sprijinite de Blejnar si Marta ar fi initiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plati accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorina achizitionate in regim suspensiv si comercializate pe piata interna. In acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentand TVA si peste 10,8 milioane de lei reprezentand accize pentru motorina, suma totala a prejudiciului stabilita pana in prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.

Gruparea infractionala achizitiona motorina in regim suspensiv de la plata accizelor, declarand ca aceasta va fi livrata intracomunitar in Polonia. In realitate, motorina era revanduta prin statiile de distributie de carburanti sau direct utilizatorilor finali.

Grupul infractional a fost sprijinit de factori de decizie de la ANAF sau Directia Judeteana de Accize si Operatiuni Vamale Brasov, care fie au facut controale formale, fie au impiedicat verificarile firmelor implicate.

Pe toata durata procesului, fostul sef al ANAF si-a sustinut vinovatia, spunand ca acest dosar "a fost doar o joaca" a procurorului DIICOT Brasov Marian Drilea, cel care l-a trimis in judecata.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1830 ori