Dosar ASF-Carpatica: Ilie Carabulea si Marian Mirzac, arestati pentru 29 de zile

Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 10:58
2093 citiri
Dosar ASF-Carpatica: Ilie Carabulea si Marian Mirzac, arestati pentru 29 de zile

Magistratii Tribunalului Bucuresti au decis miercuri noapte arestarea preventiva pentru 29 de zile a omului de afaceri Ilie Carabulea si a lui Marian Mirzac, membru neexecutiv in Consiliul de conducere al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), acuzati de coruptie in dosarul "ASF-Carpatica".

Judecatorii au admis propunerea de arestare preventiva a celor doi, insa decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

In schimb, instanta a respins cererea DNA de arestare a lui Radu Mustatea, presedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, care are insa interdictia de a parasi tara pe o perioada de 30 de zile.

Ilie Carabulea este proprietarul firmelor Atlassib si Transcar

Potrivit DNA, Ilie Carabulea, proprietar al firmelor SC Atlassib si Transcar, prin intermediul carora detine si controleaza in mod indirect societatea de asigurari SC Carpatica Asig SA, este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, cumparare de influenta, in forma continuata, dare de mita, in forma continuata, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si la uz de fals.

Din rezolutia de incepere a urmaririi penale a rezultat ca in intervalul mai - iunie 2013, cei trei, impreuna cu alte persoane, au constituit o asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

"Prin initierea, respectiv, constituirea acestui grup infractional, Carabulea si Mirzac au reusit, in mod fraudulos, in perioada mai - decembrie 2013, sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF fata de societatea de asigurari detinuta si controlata indirect de omul de afaceri, astfel incat sa nu reiasa deficiente grave. In acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiara a mai multor functionari ASF. Un alt obiectiv urmarit a fost acela de a mentine societatea, in mod fraudulos, pe o pozitie convenabila in topul reclamatiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 si, implicit, cresterea artificiala a gradului de incredere in raport cu potentialii clienti", sustin procurorii.

Ilie Carabulea l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar in mod constant pe fostul director Marian Mirzac, functie detinuta in intervalul 16 mai 2012 - 23 aprilie 2013, pentru a fi ales in conducerea ASF.

Din pozitia de membru neexecutiv in conducerea ASF, ocupata din 24 aprilie 2013, Marian Mirzac a facut demersuri pentru a asigura protectia societatii detinute in mod indirect de Carabulea si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania, pana la remedierea deficientelor.

Finantatorul gruparii, Ilie Carabulea, l-a desemnat ca intermediar in relatia cu Mirzac pe Radu Mustatea care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor lui Mirzac, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta.

Gruparea a fost sprijinita de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea si un alt functionar cu atributii de conducere si executie in ASF.

"Concret, in schimbul protectiei oferite (...), Carabulea a dispus, in mai 2013, ca un autoturism marca Audi A8 avand valoarea de catalog de 81.370 euro sa ii fie vandut la un pret subevaluat lui Mirzac, sub disimularea unei tranzactii de vanzare-cumparare intre acesta si societatea de asigurari, iar in august 2013 i-a remis acestuia suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), remitere justificata de invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotarari ale Consiliului de Administratie al societatii de asigurare", mai spun procurorii.

In schimbul acestor foloase, Marian Mirzac, avand calitate de membru al Consiliului de conducere al ASF si atributii in sensul supravegherii si controlului legalitatii functionarii societatilor de asigurari, a reusit sa influenteze concluziile a doua controale dispuse de autoritate, sa coopteze diversi functionari cu functii de conducere si executie din ASF si sa divulge informatii care nu erau destinate publicitatii in scopul favorizarii firmei respective.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#carabulea dna, #dosar carabulea, #asf carpatica , #Stiri Administratie