DNA: Cum a pierdut statul 93 de milioane de euro din afacerile cu Dinu Pescariu

Marti, 10 Octombrie 2017, ora 18:49
843 citiri
DNA: Cum a pierdut statul 93 de milioane de euro din afacerile cu Dinu Pescariu
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorii DNA au pus in miscare actiunea penala si au dispus luarea masurii preventive a controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile, cu incepere din data de 10 octombrie 2017, fata de Mihnea Costoiu si Dinu Pescariu.

Ambii au fost audiati marti la DNA in Dosarul Cutezatorii.

Mihnea Costoiu, la data faptelor, secretar de stat la Ministerul Educatiei Nationale, este acuzat de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in timp ce Dinu Pescariu, reprezentantul Fundatiei cu acelasi nume, este acuzat de instigare la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, anunta DNA intr-un comunicat remis Ziare.com.

Dosarul are ca obiect modalitatea incheierii actului prin care s-a prelungit cu 25 de ani contractul de inchiriere potrivit caruia Baza sportiva si de agrement pentru copii "Cutezatorii" din Bucuresti (constand in constructii si teren in suprafata de 5,7 ha) fusese data in folosinta Fundatiei "Dinu Pescariu".

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In 2009, a fost semnat un act aditional la un contract de locatiune (imprumut) incheiat cu Fundatia "Dinu Pescariu". Acest act aditional a fost semnat din partea Ministerului Educatiei de catre secretarul de stat Mihnea Costoiu, iar din partea Fundatiei "Dinu Pescariu" de catre Dinu Pescariu, fara respectarea prevederilor legale si fara vreun aviz de la Directia Juridica din cadrul ministerului.

Actul aditional a fost incheiat in conditiile in care contractul initial (incheiat in 2004 de RA-APPS cu Fundatia "Dinu Pescariu") se afla in curs de reziliere. Actiunea in instanta fusese initiata (in anul 2005) de Ministerul Educatiei, care devenise administrator al Bazei "Cutezatorii".

Asadar, reiese ca, in conditiile in care Ministerul Educatiei Nationale intentase proces Fundatiei "Dinu Pescariu" pentru rezilierea contractului, proces care se afla in curs de judecata, acelasi minister, prin secretarul de stat Mihnea Costoiu, a incheiat ulterior un act aditional la contractul pe care il atacase in instanta.

Situatia creata prin semnarea actului aditional era menita sa opreasca procesul in care Ministerul Educatiei solicitase incetarea contractului de locatiune, se arata in comunicatul DNA.

Au fost astfel incalcate urmatoarele dispozitii de lege:

- art.14 si 15 din Legea nr.213/1998 privind bunuril ...citeste mai departe despre "DNA: Cum a pierdut statul 93 de milioane de euro din afacerile cu Dinu Pescariu" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Pescariu control judiciar, #Mihnea Costoiu control judiciar, #Dinu Pescariu DNA, #dosarul Cotezatorii Pescariu, #Mihnea Costoiu Cutezatorii , #Stiri Administratie