Directorul OMS critica statele ca nu testeaza fiecare persoana suspecta de coronavirus: Nu poti stinge un incendiu daca esti legat la ochi

Luni, 16 Martie 2020, ora 23:49
829 citiri
Directorul OMS critica statele ca nu testeaza fiecare persoana suspecta de coronavirus: Nu poti stinge un incendiu daca esti legat la ochi
Foto: Arhiva Ziare.com

Statele nu fac suficient pentru a identifica si testa fiecare caz potential de COVID-19 si au tendinta de a se axa pe masurile de distantare sociala pentru a preveni raspandirea coronavirusului, a criticat luni directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Avem un mesaj simplu pentru toate tarile: testati, testati, testati!", a spus el in timpul unei conferinte de presa la Geneva.

In timp ce s-a recurs la o escaladare rapida a unor masuri precum inchideri de scoli sau anulari de evenimente, eforturile sunt insuficiente in privinta testarii, izolarii cazurilor noi si identificarii contactelor celor bolnavi, acestea din urma fiind "coloana vertebrala a raspunsului fata de COVID-19", considera Ghebreyesus.

Statele nu vor fi capabile sa combata pandemia daca nu stiu cine este infectat si cine nu este, a argumentat el. "Nu poti stinge un incendiu daca esti legat la ochi", a adaugat Ghebreyesus.

In lipsa testarii, cazurile nu pot fi izolate si lantul infectarilor nu poate fi rupt, a mai explicat directorul OMS.

Strategia de ingradire a bolii, prin identificarea persoanelor infectate si izolarea lor rapida, ramane cea mai buna abordare, aceasta dovedindu-si eficacitatea in China, Coreea de Sud si Singapore, insista Tedros Adhanom Ghebreyesus.

In schimb, el a laudat spiritul de solidaritate si faptul ca guvernele au alocat finantari suplimentare pentru combaterea pandemiei. "Nu este doar finantarea, ci si spiritul uman pe care-l vedem, acesta combate virusul si este mai puternic (...) Am fost foarte incurajat in ultima saptamana de nivelul puternic de solidaritate pe care-l vad", a conchis directorul OMS.

Citeste cele mai noi informatii despre coronavirus

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre criza provocata de coronavirus in Romania si in lume ...citeste mai departe despre "Directorul OMS critica statele ca nu testeaza fiecare persoana suspecta de coronavirus: Nu poti stinge un incendiu daca esti legat la ochi" pe Ziare.com

#director OMS coronavirus, #teste coronavirus , #Stiri Administratie