Dezastru printre micii comercianti care se aprovizionau din Ucraina, dupa impunerea unor restrictii

Miercuri, 30 Iulie 2014, ora 16:36
1328 citiri
Dezastru printre micii comercianti care se aprovizionau din Ucraina, dupa impunerea unor restrictii

Traficul de calatori prin Vama Siret a scazut in acest an cu 30 la suta dupa aplicarea, din luna februarie, a ordinului ANAF de limitare a produselor ce pot fi introduse in tara, potrivit unei statistici a Biroului Vamal Siret, prezentata in cadrul Colegiului Prefectural Suceava.

Potrivit acestei statistici, in primele sase luni ale acestui an, in sectorul de calatori, traficul a fost de 250.000 de persoane la intrarea in tara si de 238.547 de persoane la iesirea din tara, iar fata de intreg anul 2013, cand traficul inregistrat a fost de 796.983 persoane inregistrate ca intrate in tara si 816.746 de persoane inregistrate pe sensul de iesire din tara, se constata o scadere cu aproximativ 30 la suta a traficului in anul 2014 la sectorul de calatori.

"Aceasta se datoreaza, in principal, unor restrictii impuse prin aplicarea instructiunilor privind asigurarea supravegherii vamale si gestionarea informatiilor referitoare la unele categorii de bunuri introduse in Romania de catre calatori in bagajele personale, instructiuni aprobate prin Ordinul Presedintelui A.N.A.F. numarul 230/2014, cu aplicare incepand cu data de 15.02.2014", se arata in documentul Biroului Vamal Siret, potrivit Mediafax.

Sursa citata arata ca prin aplicarea instructiunilor se impun restrictii cantitative in special produselor supuse accizarii, fiind permisa intrarea cu doua pachete de tigarete, un litru de produse alcoolice peste 22%, patru litri de vin, 16 litri de bere, zece litri de carburant peste capacitatea rezervorului standard, pentru fiecare persoana, o singura data in decurs de o saptamana.

In document se mentioneaza ca prin aceasta masura s-a reusit in buna masura restrangerea micului trafic de frontiera in conditiile in care dimensiunea micului trafic de frontiera de la Biroul Vamal de Frontiera Siret a fost generat in principal de diferentele de pret practicate la unele produse pe piata din Ucraina, comparativ cu cele practicate pe piata romaneasca.

In analiza Biroului Vamal de Frontiera Siret se mai arata ca traficul de persoane creste foarte mult in sezonul estival, in perioada 1 iunie-31 august datorita fluxului de turisti din tari precum Ucraina, Rusia, Belarus care doresc sa-si petreaca concediul in Grecia, Turcia, Romania sau Bulgaria si s-a constatat ca aproximativ 55 la suta din totalul cetatenilor ucraineni care intra in tara pe parcursul intregului an sunt inregistrati doar in perioada sezonului estival.

De asemenea, aceleasi date se inregistreaza si pentru aproximativ 70 la suta dintre cetatenii rusi si 89 la suta pentru cetatenii bielorusi.

#trafic calatori Vama Siret, #restrictii produse Vama Siret, #trafic persoane vama , #Stiri Administratie