Deutsche Welle: Romania - o tara se schimba

Marti, 14 Februarie 2017, ora 21:42
998 citiri
Deutsche Welle: Romania - o tara se schimba
Foto: Ziare.com

Lupta anticoruptie din tara noastra si protestele din ultimele doua saptamani sunt in continuare in atentia marilor institutii de presa ale lumii, care amintesc, printre altele, si de tragedia de la Colectiv - cum o face si Deutsche Welle intr-un reportaj.

"Guvernul roman le-a facut o concesie protestatarilor care au iesit pe strazile Bucurestiului doua saptamani. Acum, oamenii vor vota intr-un referendum cu privire la lupta anticoruptie a tarii. Cu toate acestea, coruptia ramane raspandita in Romania", prezinta Deutsche Welle reportajul.

Sursa citata relateaza despre Eugen Iancu, tatal lui Alexandru, un tanar de 22 de ani care a murit in urma incendiului din clubul Colectiv.

"Zeci de tineri si-au pierdut viata, unii dintre ei pentru ca ranile lor nu au fost tratate corespunzator. Parintii lor spun ca incendiul este emblematic pentru coruptia care afecteaza Romania", se arata in reportaj.

Este citat apoi Eugen Iancu, cel care vorbeste despre "lacomia statului roman" si spune ca nu s-a emis un aviz de functionare pentru clubul bucurestean, dandu-se mita pentru ca acesta sa functioneze fara a fi verificat corespunzator.

"Arsurile lui Alexandru puteau fi tratate si ar fi putut supravietui incendiului, insa pentru ca angajati corupti ai spitalului au cumparat dezinfectanti diluati, (tratamentul - n.red.) a fost ineficient. Ca rezultat, Alexandru nu s-a putut lupta cu infectiile din corpul sau", adauga DW.

Sunt reamintite protestele de dupa incendiul din Colectiv, in urma carora prim-ministrul Victor Ponta a fost nevoit sa demisioneze.

Tatal lui Alexandru spune ca societatea civila trebuie sa fie intarita, pentru a se opune politicienilor, iar oamenii trebuie sa ramana vigilenti si sa-i traga la raspundere pe lideri.

La mai bine de un an de la momentul Colectiv, protestatarii au revenit pe strazi, dupa ce Guvernul Sorin Grindeanu a aprobat ordonanta de urgenta privind modificarea Codurilor Penale, care dezincrimina abuzul in serviciu. Protestele au continuat in ciuda abrogarii ordonantei, de catre Executiv, oamenii cerand demisia guvernantilor.

Deutsche Welle o prezinta si pe Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, despre care spune ca a tras semnalul de alarma. "Reformele care s-au facut in sistemul de justitie - cel putin evenimentele din ultima vreme ne-au aratat - pot fi reversibile. Ca sa ne continuam treaba, este nevoie sa asiguram stabilitatea cadrului institutio ...citeste mai departe despre "Deutsche Welle: Romania - o tara se schimba" pe Ziare.com

#Deutsche Welle proteste Romania, #Deutsche Welle Colectiv, #proteste Romania presa externa , #Stiri Administratie