Demiterea presedintelui INS si revizuirea PIB pe 2011, pe masa CE

Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 17:04
1785 citiri
Demiterea presedintelui INS si revizuirea PIB pe 2011, pe masa CE
Foto: Nasul.tv

Comisia Europeana (CE) examineaza demiterea presedintelui Institului National de Statistica (INS), iar Eurostat analizeaza in detaliu informatiile disponibile despre revizuirea Produsului Intern Brut, care a condus la inlocuirea lui Vergil Voineagu de la conducerea institutiei.

"Statele membre si Comisia au obligatia de a asigura independenta profesionala a autoritatilor de statistica si capacitatea lor de a produce statistici solide si independente. (...) Orice proces de demitere trebuie sa fie bazat numai pe criterii profesionale. Comisia examineaza in prezent aceasta situatie", a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al Eurostat, Tim Allen.

Allen noteaza ca revizuirea de -3,7% adusa Produsului Intern Brut este mai mare decat cele obisnuite in UE, care nu depasesc +/- 2%, precum si decat alte revizuiri efectuate in cazul Romaniei in anii anteriori, de aproximativ 2%.

"PIB-ul raportat la 70 de zile dupa incheierea perioadei de referinta (prima estimare - n.r.) presupune de obicei ca anumiti parametri structurali (...) raman stabili in timpul celui mai recent an. Pe baza PIB-ulu iraportat la 12 luni dupa incheierea perioadei de referinta, acesti parametri s-au schimbat mai mult decat de obicei in 2011, conducand la o revizuire mai mare. Eurostat investigheaza in prezent in detaliu informatiile disponibile", a afirmat Allen, intrebat daca revizuirea anuntata in decembrie de INS poate fi considerata "o eroare grava".

Reprezentantul Eurostat a adaugat ca revizuirea dupa 12 luni a PIB-ului raportat initial este obisnuita, deoarece cea de-a doua raportare se bazeaza in mai mare masura pe statisciti anuale, care ofera informatii exhaustive.

Premierul Victor Ponta a anuntat, pe 3 ianuarie, ca o eroare de calcul a Institutului National de Statistica privind Produsul Intern Brut (PIB), care a revizuit in scadere cu aproximativ 20 miliarde de lei PIB pentru 2011, va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevazute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru incadrarea in tinta de deficit stabilita.

#demitere presedinte INS Comisia Europeana, #Eurostat demitere presedinte INS, #revizuire PIB Romania , #Stiri Administratie