Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Decizia care ar putea schimba regulile creditarii. Amenda uriasa pentru o banca ce a refuzat emiterea unui card de credit pentru un pensionar

Decizia care ar putea schimba regulile creditarii. Amenda uriasa pentru o banca ce a refuzat emiterea unui card de credit pentru un pensionar

O hotarare data recent de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), ar putea schimba regulile de creditare in cazul persoanelor peste 64 de ani, stiut fiind faptul ca majoritatea institutiilor bancare limiteaza aceasta categorie la obtinerea de imprumuturi pe persoana fizica.

Cazul care poate reprezenta un precedent in modificarea normelor de creditate a plecat de la o petitie adresata CNCD de un barbat in varsta de 69 de ani, care a reclamat faptul ca anul trecut, cu putine zile inainte de pandemie, a solicitat ING Bank emiterea unui card de credit, motivand faptul ca-i este necesar pentru a putea inchiria un autoturism in timpul vacantelor.

Barbatul a mentionat in cererea adresata bancii ca este beneficiarul unui venit lunar din pensie peste salariul minim pe economie, insa sucursala la care a apelat l-a refuzat, pentru motivul ca are varsta peste 64 de ani, acesta fiind de altfel singurul handicap pentru care cererea sa nu a fost aprobata.

Considerandu-se discriminat pe criteriu de varsta, barbatul a mers la CNCD, hotarat sa-si faca singur dreptate. Lucru care i-a reusit deocamdata, Colegiul director al institutiei dandu-i intr-un final satisfactie, in urma judecarii cazului sau exact ca la instanta, cu citarea partilor.

"Colegiul director considera ca unul din criteriile de evaluare in cazul contractarii unui produs de creditare, cel al varstei, nu poate fi singurul criteriu de evaluare al riscului luat in considerare. Persoanele fizice cu varsta de peste 65 de ani nu pot fi respinse la creditare doar pentru acest considerent, al varstei, ci ar trebui sa fie analizate si celelalte criterii de risc. Dar si in functiei de celelalte criterii de risc trebuie sa se respinga sau sa se admita cererile de creditare", se arata in hotararea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD).

Institutia invoca in decizie si Ordonanta de Guvern Nr. 137/200, care face referire la contraventiile care se aplica in cazul unei persoane discriminate din diferite motive, inclusiv cel al varstei. De aceea, CNCD a decis ca in cazul barbatului refuzat la creditare acest lucru intruneste elementele constitutive ale faptei de discriminare, fapt pentru care banca a fost amenata cu suma de 10.000 de lei.

Banca spune ca are solutii personalizate pentru clienti

Purtatorul de cuvant al ING Bank a mentionat ca pana astazi nu a venit o comunicare de la CNCD.

"Pana in prezent, ING Bank Romania nu a fost informata oficial cu privire la ...citeste mai departe despre "Decizia care ar putea schimba regulile creditarii. Amenda uriasa pentru o banca ce a refuzat emiterea unui card de credit pentru un pensionar" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 612 ori