De la șpagă la cămătărie: interlopi, dar și polițiști și preoți

Vineri, 28 Octombrie 2022, ora 19:00
1155 citiri
De la șpagă la cămătărie: interlopi, dar și polițiști și preoți

Nu doar clanurile mafiote au făcut victime și au aruncat familii întregi în stradă. Sunt cunoscute cazuri de polițiști și preoți cămătari care s-au îmbogățit peste noapte.

Maladiile din perioada comunistă se perpetuează și azi în societatea românească. Populara șpagă nu a dispărut, ci a căpătat forme mult mai sofisticate și mai greu de dovedit de către polițiști și procurori. Dacă înainte de căderea comunismului medicii primeau plicul cu bani sau cartușul de Kent în propriile buzunare, acum darea de mită s-a perfecționat, între medic și pacient existând deseori o persoană interpusă.

Până nu de mult, diriginții claselor cereau bani părinților pentru cumpărarea de cadouri destinate profesorilor de Crăciun sau de Paște. Această practică a fost stopată, măcar parțial, în urma mai multor scandaluri izbucnite în presă în care părinții s-au adresat directorilor de școli și inspectoratelor școlare. Bineînțeles că și conducerea școlii și inspectorii școlari știau de această formă mascată de șpagă pentru profesori, dar au închis ochii pentru că ei înșiși profitau de obiceiul neortodox care se petrecea tocmai în curtea lor.

Și în perioada comunistă, dar și acum, elevii din mediul rural prestează diverse munci în gospodăriile învățătorilor și profesorilor. Notele mari din catalog ale acestor copii sunt răsplata muncii prestate pentru dascăli. Grav este că părinții nu consideră această formă de exploatare a copiilor lor drept o practică nu doar ilegală, ci și imorală.

În primii ani după 1990, odată cu dispariția a sute de mii de locuri de muncă și instalarea unei inflații galopante, cămătarii au fost printre primii infractori care au profitat de oportunitățile căderii sistemului comunist. Fane Spoitoru, Bercea Mondial, frații Nuțu și Sile Cămătaru sunt doar câteva din numele-poreclă care au intrat în istoria recentă a cămătăriei. Unii dintre ei au operat și în perioada comunistă, protejați de milițienii și securiștii care își primeau partea lor.

Cel puțin un deceniu, timp în care Justiția a fost totalmente sub cizma puterii politice, o mare parte a magistraților fiind șantajați fie pentru colaborarea cu Securitatea, fie pentru anumite sentințe comandate de cerberii PCR, cămătarii au operat nestingheriți. Sute de obiective industriale au ajuns la fier vechi, agricultura a fost pusă pe butuci din cauza furtu ...citeste mai departe despre "De la șpagă la cămătărie: interlopi, dar și polițiști și preoți" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#camatari, #spaga, #interlopi, #politisti, #preoti, #scoli, #medici , #Stiri Administratie