De la anul vom circula cu mijloace de transport in comun electrice sau pe gaz

Duminica, 26 Noiembrie 2017, ora 10:43
1325 citiri
De la anul vom circula cu mijloace de transport in comun electrice sau pe gaz
Foto: Arhiva Ziare.com

Din 2018, cel putin 30% din mijloacele de transport in comun cumparate anual de autoritatile publice, regii si companii de stat trebuie sa fie electrice, pe gaz natural sau biogaz. Din 2020, si firmele private de transport public, inclusiv de taxi, vor fi obligate ca 20% dintre autovehiculele pe care le folosesc sa fie prietenoase cu mediul.

Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de lege, pe care parlamentarii se pregatesc sa-l aprobe in perioada urmatoare, arata Profit.ro. Proiectul a fost initiat de la finele anului 2015. Recent, comisiile de specialitate din Camera Deputatilor, care este forul decizional, i-au intocmit un raport favorabil, cu propunerea de a fi adoptat.

Initial, proiectul prevedea ca cel putin jumatate dintre mijloacele de transport in comun cumparate de autoritati publice, regii si companii de stat sa fie actionate electric si la fel sa stea lucrurile si in cazul firmelor private de transport public, din 2020.

Proiectul a fost aprobat de senatori in aprilie anul trecut, dar cu modificarea procentajelor obligatorii pentru transportul cu autovehciule actionate electric.

Proiectul, in forma actuala, prevede ca procentul sa fie calculat din totalul numarului de autovehicule actionate intr-un an, iar prevederile vor fi aplicate inclusiv la cumpararea de autobuze si microbuze scolare.

Autorii proiectului de lege arata ca, la nivelul UE, circa 28% din emisiile de gaze cu efect de sera sunt cauzate de transporturi si 84% din aceste emisii revin transportului rutier.

Romania e in prezent pe ultimele locuri in ceea ce priveste achizitia de autovehicule prietenoase cu mediul inconjurator. La polul opus se afla Marea Britanie, Germania si Franta, cu peste 12.000 de unitati vandute anual.

Anul trecut, primarul Capitalei, Gabriela Firea, promitea ca 30% din autobuzele care urmau sa fie cumparate de RATB vor fi electrice. Nici pana acum, insa, acestea nu au fost cumparate. ...citeste mai departe despre "De la anul vom circula cu mijloace de transport in comun electrice sau pe gaz" pe Ziare.com

#lege mijloace transport electrice, #mijloace transport comun prietenoase mediu lege, #taxi electric 2020 , #Stiri Administratie