De ce acte ai nevoie si ce taxe platesti pentru eliberarea pasaportului

Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 15:55
1753 citiri
De ce acte ai nevoie si ce taxe platesti pentru eliberarea pasaportului

Cetatenii romani pot calatori in strainatate in baza actului de identitate, in cazul tarilor Uniunii Europene, si in baza pasaportului simplu electronic pentru tarile din afara spatiului european. AvocatNet.ro iti spune astazi tot ce trebuie sa stii despre procedurile de eliberare a documentului de calatorie, taxele pe care trebuie sa le platesti, precum si ce documente trebuie sa prezinti in cazul in care soliciti eliberarea pasaportului pentru copii minori.

Conform legislatiei in vigoare, cetatenii romani pot calatori in statele membre ale Uniunii Europene pe baza cartii de identitate valabile. In ceea ce priveste statele non UE, romanii trebuie sa detina un pasaport simplu electronic, document ce se elibereaza la cerere, in baza Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.

Cererile pentru eliberarea pasapoartelor simple electronice se vor depune personal de catre solicitanti, in tara, la serviciile publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple in a caror raza de competenta au domiciliu.

Daca cetatenii se afla temporar in strainatate, indiferent de scopul vizitei (studii, excursii, tratament medical, contract de munca), iar pasaportul expira, e pierdut sau furat, atunci se vor adresa misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei pentru a solicita obtinerea unui nou pasaport.

Cititi continuarea articolului pe Avocatnet.

#eliberare pasaport Romania, #taxe pasaport, #acte obtinere pasaport , #Stiri Administratie