De ce a fost PSD obligat de instanta sa spuna cum a cheltuit banii primiti de la stat si ce firme a platit cu ei

Luni, 14 Octombrie 2019, ora 12:59
999 citiri
De ce a fost PSD obligat de instanta sa spuna cum a cheltuit banii primiti de la stat si ce firme a platit cu ei
Foto: Facebook/ Viorica Dancila

Orice persoana are dreptul sa solicite si sa obtina de la autoritatile si institutiile publice informatiile de interes public, iar autoritatile si institutiile publice sunt obligate sa asigure persoanelor, la cererea acestora, informatiile de interes public solicitate in scris sau verbal.

Astfel motiveaza Tribunalul Iasi sentinta prin care judecatorii au obligat PSD sa publice sumele de bani pe care le-a primit de la bugetul de stat in anii 2016-2018 si rapoartele detaliate cu privire la modul in care au fost cheltuiti acesti bani: cu ce persoane fizice si cu ce firme s-au incheiat contracte din acesti bani.

Decizia a fost data de Tribunalul Iasi, intr-un proces deschis de unul dintre fondatorii asociatiei civice Reset Iasi, Daniela Mitrofan. Decizia poate fi contestata cu recurs.

Detalii despre acest caz - Decizie fara precedent a Justitiei: PSD trebuie sa publice cum a cheltuit subventiile de la stat si ce firme au primit banii

"Voiam sa vedem cum sunt utilizati banii"

Concret, Daniela Mitrofan a solicitat aceste infomatii de la PSD, in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Cum formatiunea politica nu i-a comunicat aceste date, ea s-a adresat instantei.

"Scopul a fost acela de a vedea cum a utilizat banii primiti de la stat cel mai mare partid din Romania si ce persoane sau firme au incheiat contracte cu PSD," explica Mitrofan, intr-o declaratie pentru Ziare.com, in august 2019.

PSD, prins cu minciuna

Dupa ce au analizat intregul dosar, Tribinalul Iasi i-a dat dreptate si arata ca infomatiile cerute sunt publice. In plus, PSD nu a raspuns solicitarii facute de Mitrofan, desi in instanta a explicat in intampinare ca ar fi facut acest lucru.

"Desi prin intampinare se afirma ca s-ar fi raspuns reclamantei, la dosar nu este depusa o asemenea dovada si oricum pretinsul raspuns reprezinta un refuz de comunicare a informatiilor solicitate sub pretextul ca acestea se gasesc pe anumite site-uri indicate," motiveaza Tribunalul Iasi.

"Sunt informatii publice"

Instanta a retinut ca, potrivit art. 3 din Legea nr. 544/2001, asigurarea de catre autoritatile si institutiile publice a accesului la informatiile de interes public se face din oficiu sau la cerere, iar in conformitate cu art. 5 alin. (1) din lege, fiecare autoritate sau institutie publica are obligatia sa comunice din oficiu anumite informatii de interes public.

Accesul la aceste informatii realizandu-se, astfel cum prevede alin. (4) ...citeste mai departe despre "De ce a fost PSD obligat de instanta sa spuna cum a cheltuit banii primiti de la stat si ce firme a platit cu ei" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#PSD Daniela Mitrofan, #PSD fonduri publice, #PSD Subventii publice , #Stiri Administratie