De 1 decembrie: ceva istorie si cateva dorinte

Joi, 01 Decembrie 2016, ora 13:10
870 citiri
De 1 decembrie: ceva istorie si cateva dorinte

Romania a avut de-a lungul celor putin peste 150 de ani de existenta (ma refer la statul cu acest nume) cateva sarbatori nationale: 10 mai in timpul Regatului, 23 august in perioada comunista, 1 decembrie dupa caderea regimului totalitar. Cea din urma a fost aleasa ca zi oficiala, ziua statului, in 1990.

A fost alegerea clasei politice de atunci, care avea o cultura politica modelata in deceniile anterioare preponderant de national-comunism. O intoarcere la mai vechea sarbatoare nationala, 10 mai, simbolic legata de monarhie si de Romania strivita de comunism, nu era o optiune pentru cei mai multi dintre politicienii primului an al tranzitiei noastre.

Si astfel s-a impus noua zi nationala. Prima sarbatorire oficiala, la Alba Iulia, a reliefat existenta unei tari divizate. Sustinatorii puterii de atunci i-au huiduit in piata pe oamenii politici care intr-un fel erau legati mai mult decat simbolic de Romania de dinainte de comunism.

Pentru multi concetateni semnificatia zilei de ...citeste mai departe despre "De 1 decembrie: ceva istorie si cateva dorinte" pe Ziare.com

#1 decembrie, #Ziua Nationala a Romaniei , #Stiri Administratie